Zwarte Zaterdag voorbereidingen

0

4 augustus is het weer zo ver, zwarte zaterdag. Op deze dagen vertrekt een groot deel van Nederland -en de rest van Europa- op vakantie en zijn de wegen extreem druk. Er wordt aangeraden om op deze dagen niet in de auto naar Frankrijk te stappen. Bij deze een aantal tips voor zomerse autoreizen naar het buitenland.

Reizen op Zwarte Zaterdag

Het is ernstig af te raden op4 augustus op vakantie te vertrekken, maar het kan zijn dat het onvermijdelijk is. Probeer in dat geval de reis zo lang mogelijk uit te stellen. De grote massa vertrekt in de nacht van vrijdag op zaterdag, dus als het mogelijk is, vertrek dan zo laat mogelijk op zaterdag, of zelfs zondag pas. Op zaterdag vertrekken namelijk niet alleen Nederlanders op vakantie, maar ook andere buitenlandse toeristen.

Is het noodzakelijk om op zaterdag te vertrekken? Probeer dan pas ruim na het middaguur aan de reis te beginnen, rond 16:00u. In dat geval is de kans groot dat je de ergste files vermijdt.

Eten, drinken en tanken

Wanneer je op een van bovenstaande data op vakantie vertrekt, is de kans gewoon groot dat je in de file terecht komt. Neem daarom een aantal voorzorgsmaatregelen. In Frankrijk wordt het in de zomer erg warm en het kan gebeuren dat je uren stilstaat en geen tussenstop kunt plannen bij een tankstation. Zorg daarom dat je genoeg eten en drinken in de auto hebt om een aantal uren te kunnen overbruggen.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor genoeg benzine. De kans is groot dat elk tankstation aan de Franse snelwegen extreem druk is, met lange rijen voor de pompen, wc’s en kassa’s. Een optie is om op zulke momenten een afslag te nemen naar een stad of dorpje langs de snelweg. Vaak zijn hier ook tankstations te vinden, maar veel minder druk. Ook kunnen zulke plekken dienen als leuke tussenstop, wie weet waar je terecht komt!

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden, is de airco. Als je uren stil staat in de file, maar wel de airco aan hebt staan, kost dit ook benzine. Voor noodgevallen is het daarom slim om een jerrycan met benzine in de auto te hebben staan.

Tolpoorten

Veel reizigers kennen het probleem wel, voor lange tijd in de rij staan om de tol te betalen. Dit probleem is echter te vermijden door vooraf al een tolbadge te kopen. Wanneer je vooraf een tolbadge hebt gekocht, rijd je langs alle lange rijen en mag je speciale tolpoorten gebruiken waarbij je direct kan doorrijden.

De speciale tolbadge is gemakkelijk aan te schaffen in een winkel van de ANWB en kost €11,99 voor leden van ANWB en €13,99 voor niet leden. Daarnaast betaal je €2,50 voor elke maand waarin je de tolbadge betaalt en natuurlijk de gebruikelijke tolkosten. Op de website http://www.autoroutes.fr/en/routes.htm kun je gemakkelijk berekenen wat de tolkosten voor je route zullen zijn.

Reisinformatie onderweg

Goed voorbereid de weg op gaan is belangrijk, maar onderweg wil je ook op de hoogte blijven van filevorming en andere verkeersinformatie. Als je een aardig woordje Frans spreekt, dan is radiozender 107.7 handig om te volgen. Hier worden de meest actuele gebeurtenissen besproken. Mocht je Frans niet vloeiend zijn, dan is de website http://www.bison-fute.gouv.fr/index,langen.html handig om op te slaan. Hier vind je ook alle updates over het verkeer in Frankrijk.

Veel automobilisten zijn in het bezit van een navigatiesysteem. Dit is vanzelfsprekend erg handig om de weg te vinden naar de vakantiebestemming. Houd er echter rekening mee dat apparatuur uit kan vallen of foutmeldingen kan geven. Voor de zekerheid is het daarom slim om een kaart van Frankrijk in de auto te bewaren. In gevallen van nood komt deze zeker van pas.

Verplicht in de auto

Wanneer je naar Frankrijk reist, gelden er andere regels dan in Nederland. Je bent namelijk verplicht om een aantal zaken in je auto te hebben, in gevallen van nood. Ga dus goed voorbereid op weg en zorg voor de volgende dingen in je auto:

  • Alcoholtest
  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidshesje

Daarnaast is het in Frankrijk verboden om enige vorm van flitspaalsignalering te hebben, of dit nu in de navigatie of op je telefoon staat. Hier krijg je een boete van €1.500,- voor, dus pas hier mee op.

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.