Taart in de Verkeerscentrale

0

Eind 2018 organiseerde Filedier de actie ”Begin het jaar goed en laat ons weten wat jouw ultieme mobiliteitswens is en wie weet wordt het werkelijkheid!” Edwin van der Gracht was een van de mensen die hierop reageerde. Zijn wens was om een keer in de Verkeerscentrale de avondspits bij te wonen. Zijn wens is begin februari uitgekomen.

Edwin is een trouw volger van Filedier op twitter. Hij woont in Dordrecht en werkt in Leidschendam. Edwin: “Ik ben veel onderweg. Op het drukke traject waar ik rijd, sta je met de auto regelmatig in de file en dat probeer ik te vermijden. Zo heb ik een periode gewerkt van 10 uur ’s morgens tot 7 uur ‘s avonds, maar dat brak mij op omdat ik dan thuis altijd te laat was voor het eten en dit moest opwarmen. Nu probeer ik voor de file naar huis te gaan en dan thuis verder te werken. Juist omdat ik met het vermijden van files bezig ben, wilde ik wel eens weten hoe de wereld van de verkeerscentrale er uit ziet. Om zijn wens uit te laten komen, zorgde Filedier ervoor dat Edwin een avond te gast kon zijn op de Verkeerscentrale van Rijkswaterstaat West Nederland Zuid. Onder het genot van een stuk taart (ook voor alle medewerkers van de Verkeerscentrale!) zag hij de drukte op de wegen in de avondspits aan zich voorbijtrekken.

Veel schermen

“Ik was jaren geleden met school al eens op de Verkeerscentrale geweest maar wilde er graag nog eens terugkomen. Heel erg leuk dat mijn wens wordt gehonoreerd. Behalve een indrukwekkend aantal schermen waarop de verkeersleiders precies en geconcentreerd bijhouden wat er gebeurt, valt mij ook op hoe snel er op een melding wordt gereageerd. Zodra er een incident of ongeval te zien is op een van de schermen wordt direct telefonisch contact gezocht met politie, de meldkamer, de ANWB, met bergers, noem maar op. Wanneer er een rood kruis boven de weg wordt geplaatst, wordt ook contact opgenomen met de Verkeerscentrale Nederland zodat die het weer door kunnen geven aan de radio. Een mooi systeem! Wat ik niet wist, is dat als je met pech staat langs de kant van de snelweg, Rijkswaterstaat er gratis voor zorgt dat je auto van de weg wordt gehaald. Dat is goed voor de veiligheid en voor de doorstroming.”

“Mede omdat het redelijk mooi weer was, de zon scheen, was het een relatief rustige avondspits. Maar toch gebeurt er ontzettend veel en moet er direct en snel worden gehandeld. De medewerkers in de Verkeerscentrale grijpen direct in als er wat plaatsvindt op de weg. Het was ontzettend leuk om het een keer mee te maken!”

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.