Meer snelwegen geen oplossing voor minder files

0

Uit het onderzoek Kansrijk mobiliteitsbeleid door het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat meer asfalt geen oplossing is voor het fileprobleem. De groei in het verkeer neemt af en daarom ligt er minder prioriteit om wegen breder te maken. Daarnaast is onzeker waar en wanneer de verkeersdrukte nog zo zal toenemen zodat de projecten rendabel kunnen zijn.

Kilometerheffing

Ook de kilometerheffing lijkt volgens de onderzoekers geen oplossing. Dit zou voor minder files zorgen, maar levert tegelijkertijd nadelige ontwikkelingen binnen de economie op. Men zou dan minder bereid zijn te reizen voor hun werk. Spitsheffing op bepaalde wegen tijdens de drukte zou daarentegen wel een uitkomst zijn voor het fileprobleem, mits automobilisten goed op de hoogte zijn voor welke trajecten deze heffingen gelden.

Alternatieven

Ook richtten de onderzoekers zich op oplossingen in het openbaar vervoer. Daaruit bleek dat automobilisten niet snel geneigd zijn om over te stappen op de trein. Grote investeringen aan het spoor worden dan ook afgeraden. Ingrepen aan bus, tram, metro en/of vervoer naar stations zouden daarentegen betere resultaten kunnen geven.

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.