Hoera! Eerste file in Nederland 60 jaar geleden

0

Dit jaar vieren we een bijzonder jubileum. De file bestaat namelijk 60 jaar! Op 29 mei 1955 ontstond er in Nederland voor het eerst een file. De autoweg rond Utrecht liep vast door de vele dagjesmensen en toeristen. Zo ontstond de eerste grote ontstopping in Nederland.

Het is 29 mei 1955 als duizenden Nederlanders erop uit trekken en richting de Veluwe rijden om zo van het zonnige weer te genieten. Randstedelingen reden in de jaren na de oorlog veelal naar het oosten van het land om van de natuur te genieten. Duitsers trokken juist naar het westen van ons land om het strand en de bollenstreek te bewonderen. Rond Utrecht ontstond door de massa een ontstopping, die vervolgens resulteerde in een file van ruim 50.000 auto’s op en rond knooppunt Oudenrijn.

De eerste file trok veel bekijks. Het naastgelegen fietspad liep al snel vol met toeschouwers. Op de tegenliggende rijbaan parkeerden automobilisten hun auto in de berm om de file te bekijken. Waar autobezitters nu vooral hun auto gebruiken voor woon-werk-verkeer, gebruikten zij in de jaren ’50 en ’60 de auto vooral voor recreatie. De bezienswaardigheid was dan ook een teken dat het goed ging met Nederland.

Bermtoerisme

Files kijken leidde tot een fenomeen dat in de jaren daarna snel aan animo zou winnen: bermtoerisme. De Nederlander had meer vrije tijd maar er was vaak niet genoeg geld om op vakantie te gaan. Een goedkope bezigheid was het bekijken van langsrijdende auto’s vanuit de berm. Het fenomeen leidde tot vervuiling langs de weg en wegens de grote groei aan auto’s tot steeds gevaarlijker wordende situaties. In 1965 werd bermtoerisme dan ook verboden.

Files in 2015

Inmiddels is de file iets normaals geworden voor veel Nederlanders. Dagelijks staat er ruim 200 tot 300 kilometer aan files in Nederland, mede dankzij de groei aan auto’s en inwoners. De laatste dag zonder files in Nederland dateert alweer uit 30 december 2007. Om je te helpen bij het vermijden van files hebben we een aantal tips, bekijk ze eens.

Deel dit bericht

Over de auteur

Filedier Verkeersonderneming

Onze bloggers Monique, Marina, Marco, Laura, Benny, Sander en Matthijs staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.