Filegadgets: Dashcam

0

De dashcam, wie kent hem inmiddels niet? De kleine camera voorin de auto die alles filmt wat jij onderweg tegenkomt. Vooral Rusland staat erom bekend, omdat deze daar verplicht is door verzekeringsmaatschappijen. Als er een ongeluk is gebeurd kun je door middel van de video sneller een duidelijk beeld krijgen bij de schuldvraag. Maar de cameraatjes zijn vooral bekend om de opvallende filmpjes die ze maken en daarna door hun gebruikers worden verspreid via het internet.

Trend

Sinds begin 2013 is de dashcam ook in Nederland populairder geworden. Steeds meer automobilisten schaffen een dashboard-camera aan en in huur-auto’s zitten ze steeds vaker ingebouwd.

Door dit filmpje is deze trend ontstaan. In februari 2013 stortte in Rusland een meteoriet neer; die opmerkelijke gebeurtenis is door verschillende dashcams gefilmd. Toen dit filmpje viraal ging wist ineens iedereen wat een dashcam is.

Hoe werkt het?

Een dashcam maakt niet alleen opnames maar houdt ook je snelheid en locatie bij door middel van GPS. Sommige waarschuwen zelfs voor snelheidsmeters. De camera maakt opnames totdat de SD-kaart vol staat, dan wist hij het oudste filmpjes en schrijft deze over.  Zo heb je altijd de meest recente opnames bij de hand. Hoe groter je SD-kaart hoe meer opnames je kunt verzamelen.

Verzekeraar & Politie

Wat vinden verzekeraars en de politie eigenlijk van het gebruik van de dashcam? Verzekeraars staan er vrij positief tegenover, maar zien het niet als een ‘must have’ voor elke auto eigenaar. De politie staat iets sceptischer tegenover de dashcam, met name omdat zij het gebruik ervan niet waterdicht vinden. De beelden zijn te manipuleren; de makkelijkste vorm hiervan is het aanpassen van de eigen snelheid. Toch vinden zij het een goede toevoeging aan het bewijsmateriaal bij ongelukken e.d. Zij gebruiken zelf ook dashcamera’s ter ondersteuning bij achtervolgingen.

Regels voor het gebruik van de dashcam

Mocht je een dashcam willen gebruiken dan zijn er wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Het is belangrijk dat het zicht van de bestuurder niet wordt belemmerd. In Nederland mag je filmen op de openbare weg, maar aan het verspreiden van de filmpjes zitten een paar haken en ogen. Zo mag je geen gezichten van mensen duidelijk in beeld brengen. Vooral als mensen agressief rijgedrag vertonen of betrokken zijn bij een ongeluk. Verder is het handig om kentekens niet duidelijk in beeld te laten komen. Hier is geen vaste regel voor, maar het is meer een vorm van beleefdheid en respect voor de privacy van andere weggebruikers.

Op vakantie

Stel je gaat op vakantie en je hebt een fraaie dashcam in je auto geïnstalleerd. Jij denkt: leuk, en nu lekker erop uit! Zo denken ze daar echter in een hoop Europese landen niet over. Ze zijn verboden in Oostenrijk en Portugal. In Duitsland, België en Frankrijk zijn waarschuwingsapparaten voor snelheden verboden, en in sommige dashcams zit dat ingebouwd. Denk dus goed na voordat je je dashcam mee neemt op vakantie.

En oh ja, als je dan toch een dashcam installeert in je auto… Let er dan wel op dat hij goed gericht is 😉

Heb je zelf een dashcam of wil je er misschien één aanschaffen? Vertel ons jouw ervaring met deze handige gadget!

Deel dit bericht

Over de auteur

Filedier Verkeersonderneming

Onze bloggers Monique, Marina, Marco, Laura, Benny, Sander en Matthijs staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.