Het einde van de praatpaal

0

Op 1 juli 2017 verdwijnt een icoon van de mobiliteit, namelijk de ANWB-praatpaal. Na 57 jaar trouwe dienst is het eindelijk tijd voor de praatpaal om met pensioen te gaan.

 

Geschiedenis van de Praatpaal

In 1960 werden de eerste tien praatpalen geïnstalleerd langs de Rijksweg 13, nu beter bekend als de A13. ANWB plaatste zes jaar later nog twintig praatpalen in Zeeland op de Oosterscheldebrug en tussen 1970 en 1977 volgden nog 1500 praatpalen langs door heel Nederland, op kosten van het kabinet. In het netwerk werd om de twee kilometer een praatpaal geplaatst, zodat iemand met pech nooit meer dan een kilometer zou hoeven te lopen.

De praatpalen waren een succes! 41% van de gestrande weggebruikers maakte in het eerste jaar gebruik van de praatpalen om een ongeval te melden en 12% gebruikte de telefooncellen die ANWB had geplaatst.

Ook werd er continu gewerkt aan het verbeteren van de praatpalen, in samenwerking met Philips en de Technische Hogeschool in Eindhoven. De praatpaal werd voorzien van twee luidsprekers en ongevallen konden gemeld worden door een verbinding die werd opgezet door het indrukken van een knop.

In 1994 werd de vernieuwde praatpaal met twee omhoog staande oorschelpen geïntroduceerd. Elk jaar maakten ongeveer 150.000 mensen gebruik van de praatpaal. Dit was bijna een kwart van alle pechmeldingen.

Langzamerhand kwamen mobiele telefoons meer in beeld en het gebruik van de praatpaal nam ook af. Nog steeds kwamen er eind jaren negentig ruim 100.000 meldingen binnen via de praatpalen. Op dat moment was het aantal praatpalen gestegen tot 3500.

Het gebruik van mobiele telefoons werd steeds meer, en het gebruik van de praatpalen steeds minder. Eind 2014 werd de knoop doorgehakt, de praatpalen zouden buiten werking worden gesteld. Dit zal officieel plaatsvinden op 1 juli 2017.

Tips

Omdat er alsnog gebruik wordt gemaakt van de praatpalen, heeft de ANWB een aantal tips opgesteld, voor het geval dat je pech krijgt na 1 juli.

Voor de pech

  • Zorg voor een opgeladen telefoon, zodat je altijd hulp in kunt schakelen. Een powerbank of auto-oplader zijn handig om te hebben, mocht je batterij leeg zijn.
  • Sla het telefoonnummer van de ANWB Alarmcentrale op (088 269 28 88) of download de Wegenwacht app.

 

Na de pech

  • Zet je auto zo veel mogelijk naar rechts, zo mogelijk in de berm en draai de wielen naar rechts.
  • Zet de alarmlichten aan.
  • Iedereen die in de auto zit, moet zo mogelijk aan de rechterkant uitstappen.
  • Wacht in de berm of achter de vangrail op de Wegenwacht.
  • Steek nooit de snelweg over, dat is levensgevaarlijk!

 

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Monique, Marina, Meni, Benny en Sander staan u graag ten dienst: info@filedier.nl