Project A15

Woon, werk of reis jij regelmatig in de regio Drechtsteden, Gorinchem of Ridderkerk? Dan zoeken we jou! Doe mee aan ons onderzoek en verdien een bol.com bon van €5,- om vrij te besteden. Wat moet je hiervoor doen? Het is simpel.

De Verkeersonderneming (de partij achter Filedier) doet op dit moment onderzoek naar het reisgedrag van mensen die regelmatig over of in de buurt van de A15 reizen (Gorinchem, Drechtsteden & Ridderkerk). Dit kan met de auto, maar ook lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer zijn. Door enkele weken via een app je ritten bij te laten houden, help je ons inzichten te verzamelen om jouw rit in de toekomst nog aangenamer te maken!

Wat moet je doen?
1. Installeer de Sesamo app op jouw Apple of Android telefoon.
2. Log in met deze gegevens:

Domein = filedier
Gebruikersnaam = Mobiel1
Wachtwoord = meedoen

3. In 4 weken tijd verzamelen wij gegevens over loop, fiets, ov en/of autogedrag.
4. Na een succesvolle deelname ontvang je de bol.com cadeaubon, je ontvangt hiervoor een melding in de app.

Waarom meedoen?

 • Draag bij aan inzicht om de regio bereikbaarder, gezonder, aantrekkelijker en duurzamer te maken.
 • De resultaten worden 100% anoniem verwerkt.
 • Krijg inzicht in je eigen reisgedrag.

Download de Sesamo app:


Veel gestelde vragen

Wanneer is het onderzoek?
Je kunt je voor dit onderzoek aanmelden van 17 juni tot en met 16 juli 2019. In het najaar van 2019 plannen we een vervolgonderzoek in.

Wie voert dit onderzoek uit?
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Studio Bereikbaar in samenwerking met Mobidot, de bouwers van de Sesamo app. De Verkeersonderneming is de opdrachtgever.

Waarom dit onderzoek?
De A15 tussen Gorinchem en Ridderkerk is vaak overbelast. Om beter in te kunnen spelen op de reizigers wil De Verkeersonderneming, mede in opdracht van Drechtsteden, de Provincie en RWS, meer inzicht vergaren in de mobiliteit van frequente gebruikers van dit stuk snelweg én van de omwonenden.
De met dit onderzoek verzamelde verplaatsingsgegevens helpt de Verkeersonderneming en betrokken overheden bij het verbeteren van de bereikbaarheid en het ontwikkelen van reisalternatieven.

Hoe doe ik mee?

 • Installeer de Sesamo app op jouw smartphone (iOS/Android)
 • Meld je aan met de volgende gegevens (tenzij je een mail hebt gehad met een andere naam en wachtwoord)
  • Domein: Filedier
  • Naam: Mobiel1
  • Wachtwoord: meedoen
 • Deel drie weken automatisch jouw routes en ontvang € 5,- cadeau.

Hoe krijg ik € 5,- beloning?
Wanneer je na drie weken vanaf aanmelddatum je e-mailadres invult in de app, ontvang je van ons een digitale Bol.com cadeaukaart t.w.v. € 5,-.

Wat gebeurt er na 3 weken meten?
Na afloop van de meetperiode van drie weken ontvang je van ons een mailtje met jouw € 5,- cadeaukaart. We meten dan nog één week jouw verplaatsingsgegevens. Na week vier stopt de app met meten, dus kun je de app van je telefoon verwijderen.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Al je verplaatsingsgegevens worden alleen gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Je verplaatsingsgegevens worden anoniem verzameld en kunnen niet gekoppeld worden aan persoonsgegevens. De begin- en eindpunten van al je routes worden verwijderd uit de dataset, zodat ook niet op die manier je identiteit te herleiden is. Wanneer je jouw e- mailadres opgeeft om de beloning van € 5,- te ontvangen, wordt dit alleen gebruikt voor het versturen van je cadeaukaart.
Bekijk hier hoe Sesamo jouw privacy waarborgt

Is deelname anoniem?
Ja. Persoonsgegevens worden nooit gekoppeld aan verplaatsingsgegevens. De enige persoonsinformatie die wij van je hebben, is jouw e-mailadres als je deze invult. Dit e- mailadres bevindt zich op een andere locatie dan de verplaatsingsgegevens, waardoor deelname anoniem blijft.

Ontvang ik een terugkoppeling van de resultaten van het onderzoek?
Wanneer je na drie weken vanaf aanmelddatum je e-mailadres invult in de app, ontvang je van ons een digitale Bol.com cadeaukaart. Daarna sturen we je nog eenmalig een terugkoppeling van de onderzoeksresultaten. Daarnaast zullen we er aandacht aan besteden via www.filedier.nl en onze sociale media kanalen.

Kan ik deelnemen zonder smartphone?
Het is helaas alleen mogelijk om mee te doen als je over een smartphone (Android of iOS) beschikt, waar de Sesamo app op kan worden geïnstalleerd.

Hoeveel effect heeft de app op de accu?
Het registreren van ritten met GPS verbruikt stroom. De app werkt het beste als je de GPS continu aan laat staan. De app probeert zelf zo slim als mogelijk om te gaan met je batterij, dus bijvoorbeeld door de GPS zo snel als mogelijk uit te schakelen. Het is raadzaam om elke nacht de meetperiode de telefoon aan de lader te leggen zodat je ’s morgens met een volle batterij begint.

De Sesamo app registreert mijn routes niet (goed), waar ligt dit aan?
Om ervoor te zorgen dat de app je verplaatsingen goed kan registreren, kun je het volgende controleren:

 • Voor registratie van verplaatsingen moeten mobiele data, WiFi en GPS
  (locatiebepaling) aan staan.
 • De app werkt beter met Google locatieservices ingeschakeld. Selecteer “Grote nauwkeurigheid” onder Instellingen – (Beveiliging en locatie) – Locatie – Modus.
 • Het kan voorkomen dat ritten niet meteen zichtbaar zijn in de app. Het heeft even tijd nodig om verwerkt te worden (niet langer dan 24 uur). Zijn ritten na langere tijd nog niet zichtbaar dan kan de deelnemer refreshen door op het scherm van boven naar beneden te vegen. Hierdoor worden de laatste gegevens bijgewerkt.

Kan ik routes of plaatsen die foutief zijn geregistreerd nog verbeteren?
Na enkele dagen zal Sesamo jouw reguliere routes en persoonlijke plaatsen automatisch gaan herkennen. Zie je enkele dagen nadat de Sesamo app is begonnen met meten nog foute of onbekende locaties/ routes dan kun je die verbeteren, maar het hoeft niet. Sesamo leert van jouw reisgedrag, zodat foute suggesties steeds minder vaak voorkomen.

Ik heb een andere vraag. Met wie kan ik contact opnemen?
Neem voor al jouw vragen over dit onderzoek contact op met: project-a15@filedier.nl