Bijna elk verkeerslicht voor voetgangers in Europa werkt aan de hand van een rood poppetje wanneer je niet kunt oversteken, en een groen poppetje wanneer je wel kunt oversteken. Maar wist je dat er allerlei varianten zijn van deze poppetjes? Kijk mee, we hebben de leukste voor je verzameld.
Sofie
In 2000 verscheen in Amersfoort opeens Sofie, een vrouwelijke versie van het mannetje op het verkeerslicht. Vandaag de dag is Sofie te vinden op de Stadsring en alle kruispunten tussen het station en het centrum. Het doel is om Sofie op alle verkeerslichten in Amersfoort te krijgen, maar dit kan nog even duren. Sofie wordt namelijk alleen op nieuwe verkeerslichten geplaatst. Sinds 2005 is Sofie ook terug te vinden op de wegwijzers voor voetgangers.
Ook in andere steden in Nederland vind je Sofie terug. Zo is ze gespot in Utrecht, Haarlem, Hilversum en Deventer.
Nijntje
Dick Bruna is geboren in Utrecht en de stad zou niet compleet zijn zonder een Nijntje verkeerslicht. Zo vind je op de Lange Viestraat deze mooie ode aan Dick Bruna. Eerst stond het verkeerslicht nog op de Neude, maar in 2008 is het verkeerslicht verhuisd.
Ampelmännchen
In Duitsland vind je Das Ampelmännchen, te vertalen als het verkeerslichtmannetje. Das Ampelmännchen werd origineel ontwikkeld in het DDR in 1961. De rode versie staat met zijn armen gestrekt en de groene versie loopt met een opgeheven arm. Vanaf 2004 is er ook een vrouwelijke versie van Das Ampelmännchen te vinden, namelijk Ampelmädchen.
Homoverkeerslicht

Utrecht
Voor het Eurovisiesongfestival van 2015 werden er in Wenen verschillende homoverkeerslichten geplaatst. Er waren drie varianten: twee vrouwen, twee mannen en een man en een vrouw. Het ging destijds om een tijdelijke actie, maar de verkeerslichten waren zo populair dat ze permanent werden aangesteld. Al snel volgden Salzburg en Linz, maar in Linz werden de verkeerslichten weer verwijderd.
In Duitsland werden voor Christopher Street Day in 2015 ook soortgelijke homoverkeerslichten geplaats in Glockenbacherviertel, een wijk in München. Vanaf 2016 worden de homoverkeerslichten jaarlijks opnieuw geplaatst voor het evenement.

Trafalgar Square
Rondom Trafalgar Square in Londen werden in juni 2016 ruim 50 oversteekplaatsen voorzien van homoverkeerslichten. Deze verkeerslichten hadden niet alleen afbeeldingen van poppetjes van hetzelfde geslacht, maar er werd ook gebruik gemaakt van dezelfde sekse symbolen.
Het eerste Nederlandse homoverkeerslicht werd in 2016 in Utrecht geplaatst ter erkenning van de lhbt’ers. Helmond volgde al snel met het plaatsen van verkeerslichten en een regenboogzebrapad.
Ook in Brussel werden in mei verkeerslichten voorzien van poppetjes van hetzelfde geslacht voor de internationale dag tegen homofobie en transfobie en The Belgian Pride.

Madrid
Madrid liet in juni zeker 300 verkeerslichten in alle wijken van de stad permanent veranderen in homoverkeerslichten.