Richard Kruk: ‘Mijn bijdrage aan minder files.’

0

Richard Kruk vertelt zijn fietsverhaal. Hij fietst elke werkdag vanuit Spijkenisse naar Rijswijk en weer terug. Een pittig eindje van zo’n 35 kilometer, 70 kilometer per dag. Hij werkt van 8 tot 5, behalve dinsdag dan begint hij een uurtje later, bij BMW Financial Service. ‘Elke dag heb ik met mobiliteit te maken, niet alleen tijdens woon-werkverkeer, maar ook op mijn werk waar ik verantwoordelijk ben voor reparatie en onderhoud van leaseauto’s,’ vertelt Richard ons.

Iedere ochtend vertrekt Richard rond 6 uur van huis. Dat is best vroeg, bekend hij. Maar er kunnen nou eenmaal veel bruggen open staan op zijn route. Hij doet gemiddeld 1 uur en een kwartier over zijn reis van huis naar werk. ‘Met de auto is dit natuurlijk ongeveer dezelfde afstand maar qua tijd ben je met de auto soms net zo lang onderweg. Niet voor niets is dit één van de drukste trajecten van Nederland.’

Richard vertelt ons waarom juist dit seizoen het aller lekkerste is om op de fiets te stappen. ‘Nu het weer voorjaar is, is het volop feest op de fiets. Vogels fluiten, schapen met lammetjes in de weide, de koeien zijn weer uit de stal, bloemen die gaan weer bloeien. Ik kan daar enorm van genieten.’

Langs de route die Richard fietst zijn veel verschillende mooie plekjes. ‘Door de Beneluxtunnel staat een prachtig gedicht in de muur verwerkt: “Voor Ari” van Jules Deelder. Het is niet zomaar een gedicht, je hebt er namelijk een fiets voor nodig (of stevige wandelschoenen) om het hele gedicht van A tot Z te kunnen lezen. Hoewel het gedicht slechts 16 regels lang is, is het 900 meter lang en daarmee het langste gedicht ter wereld! Het is geschreven in 1985 voor de dochter van Deelder, Ari.’ Volgens Richard is het een echte aanrader om eens langs te fietsen.

Het drukste punt van Richards route is het oversteken bij Schiedam op de Vlaardingerdijk en Karel Doormanweg. Een mooi nieuw fietspad wacht daar op hem en brengt hem langs het water richting de Margriethal, onderweg staat de Babbersmolen. Daarna gaat de rit verder door Schiedam Kethel en een lange weg door midden Delfland, dwars door de polder. ‘Het is daar in de ochtend vaak mistig, maar zo heerlijk met het zonnetje dat daar soms doorheen komt,’ vertelt Richard.

‘Eenmaal in Delft aangekomen ga je terug in de tijd. Prachtige, oude historische huizen die langs de Schie staan. De wegen zijn hier van oude klinkers, maar dat mag de pret niet drukken,’ zegt Richard over dit stukje van de route. De weg gaat vervolgens verder langs de Schie die overgaat in het Rijn-Schie-kanaal tot ongeveer de Hoornbrug te Rijswijk, waar Richards werk zich bevindt.

‘Ik fiets nu al een jaar en heb er al ruim 4.900 kilometer opzitten. Onderweg kom ik prachtige plekjes tegen waarvoor ik dan even stop maak om het vast te leggen. Door te fietsen naar mijn werk draag ik mijn steentje bij om de file te vermijden en voor een schonere lucht,’ vertelt Richard vol trots.

Heb jij ook zo’n verhaal als Richard Kruk? Laat het ons weten, dan vertellen wij ook jouw verhaal voort.

Deel dit bericht

Over de auteur

Filedier Verkeersonderneming

Onze bloggers Monique, Marina, Marco, Laura, Benny, Sander en Matthijs staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.