‘De cashback-regeling stimuleerde de aanschaf van een eigen fiets’

0

Soms heb je een duwtje in de rug nodig om over te stappen op bijvoorbeeld de fiets. Voor Joren Seesink was dat de afsluiting van de Maastunnel. Eerder pakte hij al de fiets van zijn vrouw om er vrijdag mee naar z’n werk te gaan: Den Hartogh Logistics in Rotterdam-Zuid. Maar op de andere dagen kroop hij nog achter het stuur. “Ook toen al besefte ik dat het, afhankelijk van het tijdstip, bijna geen doen is om door het drukke verkeer te komen. Bracht ik ’s ochtends eerst mijn jongste zoon naar school, dan kon ik rond half negen verder naar mijn werk. Rond die tijd is de route over de snelweg, maar ook door de stad, zodanig druk dat je met de fiets altijd sneller bent.”

Relaxt tochtje

Joren woont in Ommoord en fietst de 12,5 km nu in zo’n 35-40 minuten naar het werk. “Best wel een ontspannen tocht; een deel gaat door het Kralingsebos. Net als met de auto moet je in de stad uiteraard op het verkeer letten, maar op de fiets heb je toch meer gelegenheid om je gedachten te verzetten.” Van de vijf dagen werkt Joren er één thuis. Op de andere werkdagen pakt hij drie tot vier keer de fiets.

Cashback-regeling

De afsluiting van de Maastunnel was reden om een eigen fiets te kopen. “Het werd een sportieve stadsfiets, inclusief een goed lichtgewicht en ademend regenpak. Als het regent is het gewoon een kwestie van doorfietsen. In de zomer, als het erg warm is, neem ik op kantoor een douche en kleed ik mij om.” Voor de aanschaf van de fiets gebruikte Joren de cashback-regeling van TURNN. “Voldoe je aan bepaalde criteria, dan kun je een deel van de aanschafkosten terugkrijgen. In mijn geval € 240,00. Je moet dan wel minimaal twee dagen per week, en minimaal één jaar lang, met de fiets naar en van het werk gaan. Een app op je telefoon registreert je bewegingen en is het bewijs dat je werkelijk de fiets gebruikt. Na een half jaar krijg je de eerste helft terug, na een jaar het restant.”

Enkel voordelen

Voelt de controle via de app niet als een soort Big Brother is watching you? “In het geheel niet. Wel als dat stiekem gebeurt, maar je weet waar je aan begint en kiest zelf voor deze regeling. Dus is het logisch dat de aanbieders die controle doen.” Nadelen van het fietsen kan Joren niet echt bedenken. “Nou ja, die ene keer dan vorige week, toen ik op weg naar huis een lekke band kreeg. Maar ach, in de stad is dat niet zo’n punt. Kwestie van de fietst aan een paal vastzetten, met de metro verder naar huis gaan en de fiets ‘s avonds met de auto ophalen.”

Supersnelle e-bike

Ook op kantoor is de overstap op de fiets al onderwerp van gesprek geweest. “Maar veel collega’s wonen verder weg en kiezen daardoor nog steeds de auto. Het aantal parkeerplaatsen in de omgeving hier is zeer beperkt. Het braakliggend terrein naast ons kantoor wordt nu gedeeltelijk als parkeerterrein gebruikt. Maar gaat men daar een nieuw kantoor bouwen, dan wordt het zoeken naar een plekje pas echt een probleem. Het is goed als meer werkgevers met speciale regelingen komen, bijvoorbeeld voor een leasefiets of zelfs een Speed Pedelec, een e-bike waarmee je een veel hogere snelheid kunt behalen. Een goed alternatief voor de auto als je wat verder weg woont. Met zulke initiatieven valt nog veel te winnen. Misschien dat ik wel zo’n snelle variant koop als mijn huidige fiets aan vervanging toe is.”

Joren heeft gebruik gemaakt van cashback regeling van TURNN. Kijk voor meer informatie op:  https://www.turnn.io/acties/turnn-fiets-cashback

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.