Gerco van Gelder stapte over op de fiets: “ik had het veel eerder moeten doen”

0

Een kleine week terug plaatsten we een tweet met een oproep:

Daarop reageerde Gerco van Gelder. Hij werkt bij Vigilate Accountants in Nieuwerkerk aan den IJssel en houdt zich vooral bezig met het samenstellen van jaarrekeningen en fiscaal advies. Drie dagen in de week is hij in Nieuwerkerk aan den IJssel werkzaam. Het bedrijf heeft ook een vestiging in Waddinxveen waar hij ook een dag in de week werkt. Daarnaast werkt hij een dag in de week in Barendrecht bij een klant.

Voorheen ging hij hoofdzakelijk met de auto naar het werk. En alleen als de agenda en het weer het toelieten dan probeerde hij een dag in de week te fietsen. Inmiddels heeft hij de 4 wielen ingeruild voor 2 wielen. Over het hoe, het waarom en de ervaringen tot nu toe, vertelt hij in onderstaand interview.

Wat spoorde je aan om meer te gaan fietsen?

De keren dat ik fietste bevielen me altijd wel. Na een dag werken is een fietsrit wel lekker. Je kunt de dag achter je laten en je bent lekker in beweging. Het fietsen kostte me wel veel tijd. Ten opzicht van de auto was ik bijna een half uur extra reistijd kwijt (enkele reis). Het fietsen kostte me dus bijna een uur extra tijd ten opzicht van de auto. Met vaak drukke perioden op het werk, pakte in dan toch gemakshalve de auto.

Ik zat al weleens te kijken naar elektrische fietsen, maar een gewone elektrische fiets trok mij niet echt. Met een maximum van 25 km/uur zou de reisafstand wel iets korter worden, maar ik zou er nog niet heel veel mee opschieten. Eind vorig jaar ben ik daarom eens gaan kijken naar een snelle elektrische fiets (Speed Pedelec). Dit type fiets gaat maximaal 45 km/uur. Na een proefrit was ik meteen erg enthousiast en heb ik de fiets aangeschaft.

Hoe bevalt het?

Ik kan het iedereen aanraden. Het fietsen sowieso, maar bij grotere afstanden zeker ook met een snelle elektrische fiets. Ten opzichte van de auto ben ik nu maar 5 minuten langer onderweg. En als er file is, ben ik sneller dan met de auto. Zelfs naar onze vestiging in Waddinxveen pak ik de fiets. Dit is met 25 km een aardige afstand, maar het lukt me met deze fiets nu in drie kwartier. De keuze tussen in de file staan of lekker fietsen langs de Rotte is dan snel gemaakt.

Naast werk, gezin en andere activiteiten houd ik weinig tijd over voor beweging of om te sporten. Het is ideaal dat ik de dagelijkse reistijd hiervoor nu kan gebruiken.

Eigenlijk heb ik maar van een ding spijt: ik had het veel eerder moeten doen.

Op welke manier zouden we het fietsen nog meer kunnen stimuleren?

Jullie zijn goed op weg denk ik. Ik zie regelmatig marketingactiviteiten voorbijkomen en er zijn diverse regelingen om gebruik van te maken. Zelf maak ik gebruik van jullie E-bike regeling waarmee ik € 350,- terugkreeg op de aanschaf van de fiets. Eerder heb ik al eens gebruik gemaakt van een spitsmijden project.

Bij spitsmijden was de financiële prikkel een extra reden om te gaan fietsen. Ik merk nu dat een Speed Pedelec zo lekker fietst, dat een financiële prikkel er eigenlijk niet meer toe doet. Zo’n fiets vraagt wel een behoorlijke investering. Als het puur om het promoten van elektrisch fietsen gaat zou je wellicht kunnen overwegen dit type fietsen voor langer dan een proefritje bij de fietsenwinkel ter beschikking te stellen. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld proefrijden naar hun werk en zo ervaren hoe het is, zonder dat ze gelijk zo’n fiets moeten aanschaffen.


Tot zover Gerco, die het dus helemaal begrepen heeft. De fiets is groener, goedkoper, gezonder en gerser. En jij? Zin om 4 wielen in te gaan ruilen voor 2 wielen? Check onze gunstige fietsregeling om na te gaan of je aanmerking komt voor die geweldige korting van € 350,- op de aanschaf van een (elektrische) fiets of e-scooter.

En heb jij ook zo’n mooi verhaal als Gerco? Stuur een mailtje naar info@filedier.nl en je hoort van ons!

DSCN5066

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.