‘Zonder eigen auto ervaar ik het ultieme vrijheidsgevoel’

0

Als eigenaar van de studio die haar eigen naam draagt, helpt Ariane Lelieveld bewoners, ondernemers en overheden meer uit hun gebouw of omgeving te halen. Ze noemt zichzelf ‘ombouwer’. “Ik wil de wereld graag mooier maken. Oké, dat is een enorme ambitie en ook zeer idealistisch. Maar je moet ergens beginnen. En dat kan ook. Ik zie dat er zeer veel dingen bruikbaar zijn. Ben ook erg van: eerst doen met wat je hebt, dan pas bekijken of er nog iets nodig is. In de recente economische crisis ontstond veel leegstand. Dat is er nog steeds, maar er zijn gelukkig al veel panden omgebouwd. Bij die ombouw moet je niet strak in functies denken. Een voormalig kantoor kan best een school worden. En wat eerder een school was, kan prima een woonfunctie krijgen. Op die manier ben je duurzaam aan het ombouwen.”

Vrijheid is een illusie

Ook op het gebied van vervoer is duurzaamheid haar ding. “Klopt”, zegt Ariane. “Practice what you preach. Buiten dat geloof ik niet in eenduidig bezit. Tijdens de opkomst van de auto in de jaren vijftig werd je aangepraat dat een eigen bolide veel vrijheidsbeleving geeft. Misschien toen, maar dat is al lang achterhaald. Veel mensen moeten geld lenen om een auto te kopen. Zitten dus vast aan een maandelijkse aflossing. Is dat vrijheid? Toen ik zelf nog een eigen auto bezat, moest ik twee keer kosten maken voor reparaties. Een spiegel die er in de straat was afgereden (geen briefje onder de ruitenwisser) en een joyrider die brokken had gemaakt. Zonder eigen auto voel ik mij veel vrijer.”

Als eerste de fiets

Toch kruipt Ariane zo nu en dan achter het stuur. “Ik bepaal het type vervoer op basis van mijn afspraken. Mijn werkplek is dicht bij huis. Daarnaast bedien ik diverse doelgroepen. Die bevinden zich in Rotterdam of daarbuiten. In de stad pak ik vrijwel altijd de fiets. Regent het veel, dan neem ik de tram. Liever niet, want juist op die momenten is de tram druk en vol met verregende passagiers.” Afspraken ver buiten de stad komen ook voor. “Ik had ooit een opdracht in Groningen. Eigenlijk waanzin. Alsof ze in het noorden geen professionals hebben die hetzelfde kunnen als ik. Moet ik de stad uit, dan bekijk ik altijd bewust welke vervoer het handigste is. Recent moest ik naar Hardenberg, iets voorbij Zwolle. Met twee treinen hoefde ik nog slechts tien minuten te lopen.”

Elektrische Buurauto

“Soms kies ik voor de elektrische Buurauto”, vervolgt Ariane. “Als ik dan (ook weer bewust) na de spits naar huis rijdt, is het daarmee heerlijk en relaxt thuiskomen.” Buurauto? “Ja, een initiatief van twee ondernemers uit Breda en Amersfoort. Het is een elektrische auto die je deelt met je buren. Eerder gebruikte ik al Greenwheels, maar toen ik hun wagenpark van Peugeot naar VW zag gaan, dacht ik: waarom niet elektrisch? Ik benaderde toen de twee initiatiefnemers om de Buurauto in Rotterdam te introduceren. Tijdens het jaarlijkse evenement ‘Park(ing) Day’ kunnen bewoners, bedrijven en bijvoorbeeld artiesten parkeerplekken in de straat claimen om er voor één dag kleine stadsparkjes van te maken. Op zo’n dag nodigde ik Buurauto uit om te komen en buren in de gelegenheid te stellen een proefrit te maken. Nu zijn er al tien huishoudens die met elkaar drie Buurauto’s delen. En het worden er steeds meer. Zijn er in de buurt al twee autodelers, dan kun je al een Buurauto krijgen.”

Gratis parkeren

Volgens Ariane kent deze auto diverse voordelen. “Ten eerste een werkelijk vrijheidsgevoel. Soms gebruik ik hem ook in de stad. Ik plan dan op één dag allerlei kleine dingen: boodschappen doen, hier iets wegbrengen, daar iets ophalen. Dat doe ik dan met de Buurauto. Bovendien mag je er in Rotterdam overal op straat vrij mee parkeren. De parkeerkosten zitten in de gebruikskosten. En die worden via je abonnement verrekend en gedeeld met je buren. Het tarief is aanzienlijk vriendelijker dan het reguliere parkeren in de stad. Verder is er geen stress bij het vinden van een parkeerplek in de wijk. De auto heeft een vaste plek met oplaadpaal. Relaxt dus, met alle gevoel van vrijheid. En met elektrisch rijden voorkom je bovendien vuile uitlaatgassen.”

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.