Thuiswerken: Leuk of Last?

0

Er zijn verschillende vormen van tijd of plaats onafhankelijk werken. Telewerken, schuiven in werktijden of thuiswerken zijn hier enkele voorbeelden van. Het onderzoek Meer tijd- en plaatsonafhankelijk werken: kansen en barrières van het KiM laat zien dat maar liefst 68% van de werknemers over het algemeen op een vaste werkplek werkt.

In datzelfde onderzoek staat ook dat een van de belangrijkste redenen voor werknemers om thuis te werken is dat zij efficiënter werken en productiever zijn. Efficiënt en productief, wie wil dat niet? Reden voor mij om de proef op de som te nemen en een hele dag thuis te werken.

06.30 uur. De wekker gaat een stuk later dan normaal. Het feit dat ik een uur in reistijd win is direct merkbaar. Om 07.10 uur zit ik onder het genot van een kopje koffie en ontbijt thuis achter de laptop. Nog even de planning doornemen en aan de slag.

Het eerstvolgende moment dat ik op de klok kijk zie ik dat het al lunchtijd is geweest. Ik werp een blik op de planning en zie dat ik meer dan de helft van mijn werkzaamheden heb afgerond. Tussendoor smeer ik een boterham die ik in alle eenzaamheid achter het bureau op eet.

15.46 uur. Ik hang net op van een telefoongesprek waar een paar vragen uit zijn voortgevloeid. Normaal gesproken kijk ik mijn collega’s vragend aan en heb ik direct antwoord. Dan maar even via de mail. Duurt allemaal weer wat langer.

Conclusie

17.05 uur. Ik sluit na een dag thuis de laptop en begin aan de voorbereidingen voor het avondeten. Mijn conclusie? Thuis werken biedt inderdaad voordelen en is erg handig wanneer je ongestoord aan stukken wil werken. Maar het is ook eenzaam. Persoonlijk verkies ik flexibele werktijden boven thuiswerken, behalve als ik geconcentreerd moet werken omdat thuiswerken toch wel voordelen heeft bestempel ik thuiswerken als leuk. Hieronder mijn plus en minpunten.

+ Fijn wanneer je geconcentreerd moet werken
+ Pauze nemen wanneer je wil
+ Geen reistijd
+ Betere koffie

– Heel de dag alleen zijn is soms wel een beetje eenzaam
– Geen collega’s in de buurt om ‘even snel’ wat aan te vragen

Doe jij het?

Werk jij wel eens thuis? Wat zijn jouw argumenten om het wel of niet te doen? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.