De Huiskamer van Rotterdam (deel 1): perfect voor flexwerkers

0

Wat bezielt de flexwerker die in een koffietentje de hele dag zit te werken? Met die vraag stapte ik De Huiskamer van Rotterdam binnen. Te vinden op Rotterdam Centraal. Wat ik aantrof bleek een prima ontmoetingsplaats te zijn voor flexwerkers maar ook voor diegenen die even de krant willen lezen, een koffietje willen drinken of komen lunchen.

Gezelligheid kent geen tijd!

Ik bestel een beker koffie voor 2 euro en neem plaats aan de lange witte leestafel. Acht personen zitten er druk op laptops te werken. Schuin tegenover mij heeft iemand zijn laptop verankerd met een kabel en slot aan de tafel, zo kan hij tussendoor even een sigaretje roken zonder het risico te lopen dat zijn laptop gejat wordt. De Huiskamer, een experiment van de NS, is sinds maart 2014 open in Rotterdam. Naast een Rotterdamse is er ook een Haagse Huiskamer, zie voor meer informatie over deze Huiskamers: stationshuiskamer.nl

Stroom, WIFI en koffie

Er is rekening gehouden met de ZZP-er zonder kantoor, flexwerkers die van stroom en WIFI heel gelukkig worden. En goeie koffie! De Huiskamer staat vol met oude stoelen, ouderwetse schemerlampen en banken. Wie wil lummelen kan neerploffen op de bank en TV kijken. De relatie met treinen en stations vind je terug in de aankleding met oude treinattributen, verdwaalde reiskoffers en het bekende bagagerek uit de trein dat zich boven de leestafel bevindt en waar het fungeert als boekenrek. Aan de ronde tafel naast mij zitten een tweetal mensen gebogen over een paar ordners een zakelijk gesprek te voeren.

De persoon schuin tegenover mij aan de leestafel spreek ik aan. Hij heet Frank.

“Als ik in Rotterdam voor een baas zou werken zat ik gewoon achter een bureau met een zakje met brood. Maar voor mij is dit een ideale mix tussen thuiswerken en toch nog enigszins onder de mensen komen.”

Frank komt hier vrijwel elke dag hoewel hij ooit een volleerd filedier was:

“Ik zit in de ICT en ben consultant geweest en heb zodoende jarenlang met een dikke leasebak in files gestaan. Aangezien ik in Rotterdam woon gaf ik bij mijn baas aan dat ik liever opdrachten in de regio Rotterdam wilde maar werd op de een of andere manier toch altijd weer in Amsterdam geplaatst. Amsterdam centrum was enorm gedoe met de auto in de spits en van al die saaie industriegebieden zoals de Schiphol Wijk met van die droevige kantoorpanden werd ik ook niet vrolijk. Het betekende dat ik òf voor de file uit moest rijden, dus om 5 uur weg. Òf na de file, pas om 10 uur de weg op. Van 5 uur weg werd ik niet gelukkig en van 10 uur weg, wat betekent dat je eigenlijk pas rond half 12 aanwezig bent, werd mijn baas niet gelukkig. Uiteindelijk is dat een van de redenen geweest dat ik gestopt ben met die baan. Je zit 4 tot 5 uur per dag in de auto en op een 8-urige werkdag is dat natuurlijk nogal belachelijk.

Autorijden vind ik overigens heel leuk. Toendertijd bestelde ik om de paar maanden een nieuwe leasebak. Maar uiteindelijk sta je met die mooie leasebak toch telkens weer in dezelfde file naar dezelfde radio te luisteren. Ik werd het zat. Ik ben nu ZZP-er en kan zelf kiezen met wie ik samenwerk en welke opdrachten ik aanneem. Het betekent dat ik heel veel internationale klanten heb, veel Amerikanen en Engelsen. En aangezien ik vrij goed Duits spreek heb ik ook veel Duitse en Oostenrijkse klanten. Maar ook in Australië en Japan heb ik heel veel klanten. Ik werk voornamelijk via een website die opdrachtgevers en ICT-ers wereldwijd bij elkaar brengt.”

Maar dat kun je thuis toch allemaal ook doen?

“Een nadeel van thuiswerken is dat je erg snel afgeleid bent. Al snel denk je aan de afwas die ook nog moet worden gedaan . Hier heb je eigenlijk alleen maar je laptop. Ik loop naar buiten om een sigaretje te roken of haal nog eens een bak koffie en dat is het. Ik merk dat ik hier een stuk productiever ben dan thuis.”

Vaste klanten

De vaste klant van De Huiskamer kan mij vast wel vertellen welke andere vaste klanten hij hier ook ziet?

“Als je hier regelmatig zit zie je toch wel regelmatig dezelfde gezichten. Ze zitten er lang niet allemaal, zoals ik vrijwel dagelijks, maar zeker wel wekelijks. En ook komen veel studenten hier studeren.”

Volgens Frank is er altijd wel plek in De Huiskamer. Hij vindt het een goeie omgeving om te werken want het internet werkt er uitstekend, de koffie is prima en het personeel is ook bijzonder vriendelijk. Hij begint elke ochtend braaf om 5 uur thuis, toch een nadeel van al die internationale klanten volgens Frank. En om 8 uur pakt hij meestal de metro naar De Huiskamer en werkt dan door tot een uur of 5 of 6. Soms zit hij er ook de hele dag, van 8 tot 8.

Een andere buurman aan de leestafel zit met een hoofdtelefoon op met een collega te Skypen. Zijn naam is Jonathan, zo vertelt hij me. Voor hem is het de eerste keer dat hij in De Huiskamer zit. Zijn verhaal lees je volgende week hier op Filedier.

Deel dit bericht

Over de auteur

Filedier Verkeersonderneming

Onze bloggers Monique, Marina, Marco, Laura, Benny, Sander en Matthijs staan u graag ten dienst: info@filedier.nl