8 tips voor doeltreffend thuiswerken

0

Thuiswerken. Niet meer in de file staan. Elke dag uitslapen. Lekker in je joggingbroek met een kop koffie achter je laptop en geen afleiding van andere collega’s. Het lijkt de meest ideale manier van werken.

Sinds begin januari 2016 is er zelfs een nieuwe wet in Nederland, waardoor elke werknemer het recht heeft een verzoek in te dienen bij zijn of haar werkgever om thuis te werken. De wet Flexibel Werken moet er voor zorgen dat een baan beter te combineren is met zorgtaken. Maar de vraag die wij ons stellen; is thuiswerken wel echt zo efficiënt? Welke tips heb jij al onder de knie?

1) Afspraken maken
Maak duidelijke afspraken met jezelf en probeer je daar ook aan te houden.
Begin bijvoorbeeld op dezelfde tijd als je ook op kantoor zou beginnen. Moeite om jezelf te motiveren? Stel inspirerende doelen voor jezelf op. Op die manier is het makkelijker om aan de slag te gaan!

2) Kleine taken
Overzie je de hoeveelheid werk niet meer? Maak per dag een lijstje met een aantal acties. Handig daarin is om grote projecten op te delen in kleinere taken. Hierdoor rond je steeds kleine taken af. Afronden is belangrijk, want werkzaamheden die blijven liggen leveren veel stress op. Het wegvinken van actiepunten schept ruimte en rust in je hoofd. Multitasking is dus toch niet zo handig…

3) Take a breake
Ga nu niet als een bezetene thuis acht uur achter je laptop zitten. Gun jezelf ook af en toe de vrijheid die thuiswerken biedt. Zit je in een blokkade? Begeef jezelf dan in een andere omgeving. Loop een blokje om of zoek een café op. Zo kun je weer met nieuwe energie volle bak aan de slag!

4) Bewaak je werktijd
Het is goed om af en toe een korte pauze in te lassen. Het gevaar van thuiswerken schuilt er echter wel in dat je de hele dag gaat lanterfanten. Opeens heb je zeeën van tijd en mogelijkheden om met vrienden of familie een bakkie koffie te doen of je te vermaken met onzinnige dierenfilmpjes op Facebook. Voor je het weet is de middag om, je energie level beneden 0 en krijg je niks meer uit je handen. Deel daarom je tijd goed in en verdeel je energie. Zoek uit op welke momenten je het meest productief bent en werk juist op die momenten. Blijf je concentreren op je hoofdzaken. Een taak afgerond? Oke, vooruit tijd voor een kattenfilmpje.

5 The work-life balance
Iedereen heeft zo zijn ideale werktijden. De ene werkt ‘s nachts, de ander in de ochtend. Werk jij liever in de avonden of in het weekend? Respecteer dan wel de privétijd van je collega. Hier een handige tip: zet je mailtje in de wacht en verstuur ze de volgende ochtend. Zo hoef je niet telkens je mail te checken en verstoor je ook niet de work-life balance van de ander. Wat een rust in je hoofd!

6 Bewegen maar!
Zitten is het nieuwe roken. Als je thuis werkt, is de kans groot dat je nauwelijks aan beweging toekomt op zo’n dag. Niet zo gezond dus. Taak afgerond? Beloon jezelf door even te bewegen. Kosten boodschappen doen, huishoudelijke taken of sporten te veel tijd? Dan kun je ook wat rekoefeningen doen achter je bureau.

7 Workflow
Je kunt alleen iets voor elkaar krijgen als je in een lekkere workflow zit. Dat is soms het lastige aan thuiswerken, omdat er allerlei afleidingen zijn. Zijn het niet de kinderen die rondrennen in de kamer, dan heb je wel de neiging om allemaal huishoudelijke taken te doen. Daarnaast zijn er ook bedrijfsculturen die van je verwachten dat je dag en nacht bereikbaar bent. Alleen jij bepaalt de grenzen van je eigen Work-Life balance. Bij thuiswerken hoort flexibiliteit en de vrijheid om je eigen tijd in te delen.

8. Rustige werkplek
Een opgeruimde geest begint bij een opgeruimd bureau. Richt een werkplek in die uitnodigt om te beginnen met werken. Denk aan heldere verlichting, een snelle pc en een goede bureau stoel. De laatste tip: wees een goede werkgever voor jezelf. Het liefst met een goede infrastructuur en zo min mogelijk opstartproblemen.
Zo kom je een thuiswerkdag wel door!

office-table-home-room

En mocht je het nu even zat zijn thuis, check deze 5 toffe werkplekken in Rotterdam!
vijf-leuke-flexwerkplekken

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.