Veilig oversteken? Maak contact met de fietser

0

Gemeente Rotterdam voert vlak voor het Centraal Station, op het Weena, een gedragsexperimentuit. Op de grond zijn boodschappen geschreven waarmee voetgangers worden gewaarschuwd om goed op te letten bij het oversteken en oogcontact te maken met fietsers.

Oversteken op het Weena

Iedereen die wel eens in Rotterdam komt, weet dat het Weena oversteken niet makkelijk is. Er zijn veel fietsers en de brede oversteek voor voetgangers zorgt ervoor dat er niet veel overzicht is. Zowel voetgangers als fietsers zijn nog wel eens afgeleid hier, wat niet helpt bij het veilig oversteken.

Momenteel zijn er grote lijnen en voetstappen op de grond geverfd die voetgangers naar het midden van het zebrapad leiden. Op die manier is er nog maar één punt waarop fietsers voorrang moeten verlenen. Daarnaast is de boodschap ‘Veilig oversteken? Maak (oog)contact met de fietser’ of ‘Crossing the road? Make (eye) contact with the cyclist’ op meerdere plekken op de grond neergezet.

Ook de fietser wordt vooraf al gewaarschuwd, door middel van een digitaal paneel langs het fietspad. Hier worden boodschappen op vertoond om fietsers rekening te laten houden met voetgangers.

Het experiment wordt momenteel bij het Centraal Station uitgevoerd, maar de gemeente test ook bij het Oostplein.

Verkeersveiligheid

“Dit experiment is opvallend, want voetgangers hebben op die plek al voorrang. Alleen, voorrang neem je niet, voorrang krijg je. De verkeersveiligheid neemt toe als je contact maakt met andere deelnemers in het verkeer en daar willen we iedereen met deze proef op wijzen.” zegt Wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit, jeugd en taal).

Het experiment maakt deel uit van de nieuwe verkeersveiligheidsaanpak die dit jaar nog wordt gepresenteerd. Voetgangers spelen hierin een belangrijke rol, want vriendelijk zijn voor voetgangers is een belangrijk item voor de gemeente. Door betere omstandigheden voor voetgangers te hebben, houden we Rotterdam in de toekomst bereikbaar voor iedereen.

Om nog verder in te spelen op de rol van lopen, staat Rotterdam in oktober in het teken van Walk21. Dit is een internationaal voetgangerscongres waar kansen en uitdagingen van lopen worden besproken. Meer weten? Ga naar www.walk21rotterdam.nl

Ben jij de teksten op het Weena al tegengekomen?

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.