Nieuwe regels voor de speed-pedelec

0

Sinds 1 januari 2017 is de wetgeving rondom de speed-pedelec veranderd. Alle speed-pedelecs die na 1 januari 2017 zijn gekocht krijgen automatisch een bromfietskenteken. De speed-pedelecs die daarvoor zijn aangeschaft, hebben een snorfietskenteken. Dit wordt door de RDW omgezet naar een bromfietskenteken.

Vanaf 1 juli 2017 moet elke speed-pedelec een bromfietskenteken hebben. Hier hangen consequenties aan vast, namelijk dat de regels voor bromfietsen gaan gelden. Vanaf dat moment is het dragen van een helm ook verplicht.

Speed-pedelec vs. gewone e-bike

De speed-pedelec wordt ook wel een high speed e-bike genoemd en omvat tweewielers met elektrische trapondersteuning, tot maximaal 45 kilometer per uur. Bestuurders moeten een AM-rijbewijs hebben en de speed-pedelec moet een kenteken hebben om op de openbare weg te rijden. De speed-pedelec onderscheidt zich hiermee van gewone e-bikes, waarbij de trapondersteuning tot 25 kilometer per uur gaat.

Speed-pedelec op de weg

Omdat de speed-pedelec tot de categorie bromfiets gaat horen, veranderen er ook op de weg een aantal regels. De speed-pedelec mag met 45 kilometer per uur alleen op de rijbaan. Binnen de bebouwde kom mag de speed-pedelec maximaal 30 kilometer per uur rijden op het bromfietspad, en buiten de bebouwde kom met maximaal 40 kilometer per uur op het bromfietspad.

Ik heb al een speed-pedelec

Als je op dit moment een speed-pedelec hebt met snorfietskenteken, krijg je in de eerste helft van 2017 een bromfietskenteken. Dan mag je dus ook automatisch harder dan 25 kilometer per uur gaan rijden. Het RDW heeft je inmiddels een brief gestuurd met instructies hoe het snorfietskenteken omgewisseld kan worden naar het bromfietskenteken. Geen brief ontvangen? Neem dan contact op met het Klant Contact Centrum van de RDW

Ik wil een speed-pedelec aanschaffen

Alle nieuwe speed-pedelecs die na 1 januari 2017 worden gekocht hebben automatisch al een bromfietskenteken. Als je een tweedehands speed-pedelec koopt, kan het zijn dat de speed-pedelec nog een snorfietskenteken heeft. Hierbij geldt ook dat je een brief krijgt voor het wijzigen van het kenteken. Als je geen brief hebt gekregen, neem dan contact op met het Klant Contact Centrum van de RDW.

Overzicht van alle regels voor de speed-pedelec

Bestuurders van speed-pedelecs moeten door de verandering naar bromfietskenteken een aantal belangrijke regels opvolgen, namelijk:

  • Minimaal 16 jaar oud zijn.
  • In het bezit zijn van het AM-rijbewijs.
  • Een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) of een goedgekeurde speed-pedelec-helm (norm NTA 8776:2016) dragen. Kijk voor meer informatie over speed-pedelec-helm op de website van de NEN.
  • Een gele bromfietskentekenplaat achterop de speed-pedelec hebben.
  • Voor de speed-pedelec een verzekering hebben voor wettelijke aansprakelijkheid.
  • Op het fiets/bromfietspad rijden, of op de rijbaan. Je mag dus niet op het fietspad rijden.
  • Het kentekenbewijs bij je hebben.
Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.