Merwe-Vierhavens (M4H), een innovatief stadshavengebied

0

Merwe-Vierhavens (M4H) is een havengebied in Rotterdam waar ooit dagelijks boten vol vrachtladingen met fruit aanmeerden om de monden van vele miljoenen Europeanen te voeden. Inmiddels heeft dit gebied zich ontwikkeld tot een innovatief vestigingsgebied waar bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten samenwerken om duurzaamheid tot stand te brengen. In dit gebied tref je daarom naast haven- en transportbedrijven ook innovatieve bedrijven aan.

Waar de haven en de stad elkaar ontmoeten

Een van de innovatieve bedrijven die je aantreft op het hippe Merwe-Vierhavens (M4H) terrein is Studio Roosegaarde. Vorig jaar kwamen zij groot in het nieuws met hun Smart Highway. Dit is een interactief stuk snelweg dat gebruik maakt van het glow-in-the-dark systeem om de snelweg mee te verlichten. Zonder daarbij gebruik te maken van aanvullende energie.

The Smog Free Tower

En nu komt Studio Roosegaarde met iets nieuws: The Smog Free Tower. Een project dat ze crowdfunden via Kickstarter. De allereerste smog vrije toren zal in Rotterdam gebouwd worden. Deze toren zal de met smog vervuilde lucht filteren en omzetten in schone lucht. Een mooi verhaal wat nog mooier wordt. Het restant, de opgevangen smog, bestaat namelijk voor 42% uit koolstof en kan onder hoge druk omgevormd worden tot een diamant, met de smog-ring als resultaat. Deze worden verkocht. En elke koper ervan wordt op deze manier donateur van een stuk van 1000 vierkante meter aan schone lucht dat door The Smog Free Tower werd gefilterd. Wat een geweldig idee, ja toch?

Rondje fietsen in M4H?

Ga dit gebied eens per fiets verkennen. De lange kades met hallen vol nieuwe economische activiteiten en de vele fraaie vergezichten over het water zijn echte aanraders.

Er is een fietstocht van ongeveer 9 km lang die start bij het Marconiplein. Je fietst eerst over de Marconistraat en de Gustoweg door het Merwehavensgebied. Vervolgens fiets je via de Galileïstraat het Vierhavensgebied in en verken je het gebied rondom de Keilehaven. Via de Vierhavensstraat fiets je naar het Diepeveengebouw. Daarna ga je over het Dakpark weer terug naar het Marconiplein. Van daaruit kun je een bezoek brengen aan de Keileweg en de fietstocht afsluiten met een fris drankje, koffie of hapje.

Voor meer informatie zie ‘Rondje fietsen in M4H’.

Deel dit bericht

Over de auteur

Filedier Verkeersonderneming

Onze bloggers Monique, Marina, Marco, Laura, Benny, Sander en Matthijs staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.