Hoe plak ik mijn band?

0

Wat een pech, lekke band! Maar geen zorgen, we gaan je snel leren hoe je een band plakt, zodat je niet telkens naar de fietsenmaker hoeft te gaan. Laten we beginnen, het is gemakkelijker dan je denkt!

Wat je nodig hebt:

 • Een bandenplaksetje, met daarin:
  • Bandenlichters
  • Plakkers
  • Solutie
  • Schuurpapier
 • Bakje met water
 • Fietspomp

 

Hoe plak ik een band?

Stap 1: De binnenband uit de buitenband halen

 1. Zet je fiets op de kop en steek een bandenlichter tussen de velg en de buitenband. Haak de bandenlichter achter de rand van de achterbank en klap de bandenlichter om over de velg, met een hefboom-beweging. Nu kun je het haakje van de bandenlichter vastzetten om een spaak.
 2. Pak de volgende bandenlichter en herhaal de eerste stap, zo’n 10 centimeter naast de eerste bandenlichter. Herhaal dit totdat een kant van de buitenband helemaal buiten de velg ligt. Nu kun je het ventiel losdraaien en de binnenband eruit halen.

Stap 2: Het lek vinden en dichten

 1. Vul een bak met water. Een afwasbak of emmer is hier bijvoorbeeld prima voor. Zorg dat er nog een klein beetje lucht in de band zit en steek de band onderwater. Je ziet al snel waar het lek zit, door de opstijgende bubbels. Onthoud waar het lek zit of markeer de plek en droog daarna de band af.
 2. Pak het schuurpapier en schuur het lek een beetje op. Smeer daarna solutie over het lek en laat het een paar minuutjes drogen. Knip ondertussen een plakker op maat, of pak een kant en klare plakker uit je bandenplaksetje.
 3. Druk de plakker goed op het lek en houd het even vast. Daarna kun je heel voorzichtig de beschermfolie van de plakker af halen. Let op dat er geen randje loslaat. Je kunt nu de band nog een keer oppompen om te kijken of de reparatie is gelukt. Als er nog een lek in je band zit, begin dan weer bij stap 1.

Stap 3: De binnenband terugleggen

 1. Voordat je de binnenband terug legt, controleer dan of er geen scherpe objecten meer in de buitenband zitten. Anders heb je alles voor niets gedaan en moet je binnenkort je band opnieuw plakken.
 2. Maak de bandenlichters los, zet het ventiel terug en draai hem vast. Daarna kun je voorzichtig de binnenband terug in de velg leggen. Let op dat de binnenband nergens dubbel zit. Dit kun je voorkomen door de band een klein beetje op te pompen.
 3. Nu kun je de buitenband terug op z’n plek duwen. Dit gaat makkelijk als je stevig tegen de zijkant van de buitenband drukt. Het laatste stukje van de buitenband is meestal het lastigste om weer in de velg te krijgen. Om dit soepel te laten verlopen, kun je bij eerdere stukken al proberen om de buitenband zo diep mogelijk in de velg te drukken. Pomp de band nu helemaal op en klaar is kees!
Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl