Het grootste fietsonderzoek van Nederland

0

De Fietsersbond is het jaarlijkse onderzoek naar fietsen in Nederland weer gestart. Vul jij hem ook in? Dat kan op deze website. Wist je dat je kans maakt op een elektrische fiets, wanneer je de enquête invult?

Benieuwd naar hoe Rotterdam scoorde afgelopen jaar? We lopen je even door de resultaten heen.

De verschillende onderdelen

De scores worden onderverdeeld in een aantal categorieën. De helft gaat over hoe jij het fietsen ervaart, de andere helft over objectieve onderdelen. De schaal gaat van 1 tot 5, waarbij 1 de laagste score is en 5 de hoogste.

8-80

8-80 is de eerste categorie en gaat erover hoe toegankelijk de gemeente is voor fietsers die kwetsbaar zijn. Bijvoorbeeld hele jonge en hele oude fietsers. Rotterdam scoort hier 4 van de 5 punten.

Beleving

Hoe is het om in deze gemeente te fietsen? Het kan bijvoorbeeld heel rustgevend zijn, of net bijzonder stressvol. Qua beleving scoort Rotterdam een 3,8.

Infrastructuur

Hoe zit het met de infrastructuur? Zijn de fietspaden voldoende verhard en zijn er genoeg parkeerplekken? In deze categorie scoort Rotterdam 3,5 van de 5 mogelijke punten.

Onderhoud

De infrastructuur moet ook goed onderhouden worden. Neem bijvoorbeeld strooien in de winter, bladeren weghalen in de herfst en het herstellen van kuilen in het fietspad. Volgens de deelnemers krijgt Rotterdam 3,5 van de 5 punten in deze categorie.

Netwerk

Zijn plekken in de gemeente goed bereikbaar en hoef je niet te veel om te fietsen om op je bestemming te komen? Qua netwerk scoort Rotterdam heel goed met een 4,3 van de 5.

Objectieve factoren

Naast hoe jij het fietsen ervaart, worden er ook een aantal feiten gecontroleerd, met betrekking tot fietsen in je gemeente.

Omrijdfactor

Er worden twee punten genomen die hemelsbreed 1 kilometer van elkaar vandaan liggen. Om van het ene punt naar het andere punt te komen, hoeveel moet je dan omfietsen? Hoe lager dat getal, hoe hoger de score is. In deze categorie krijgt gemeente Rotterdam maar een 1,8. Het is vaak dus een eindje omfietsen om op je bestemming te komen.

Stedelijke dichtheid

Wanneer een gemeente dicht bebouwd is, zijn er veel bestemmingen op fietsafstand. Omdat je dorpen en steden niet kunt vergelijken met elkaar, worden gemeenten van dezelfde grootte met elkaar vergeleken. Hier scoort Rotterdam 2 van de 5 punten.

Rotondes

Wanneer je als fietser voorrang krijgt op een rotonde, scoort de gemeente een hoger cijfer. Wanneer een gemeente geen rotonde heeft, worden er 0 punten uitgedeeld. Hier scoort Rotterdam 4 van de 5 punten.

50 km/u

Het is veiliger om een apart fietspad aan te leggen naast wegen waar 50 km/u of meer gereden mag worden. Als dit is gedaan, krijgt een gemeente een hogere score. Als het fietspad aan de weg grenst, wordt de score lager. In dit opzicht krijgt de gemeente 3,1 van de 5 punten.

En hiermee komt de totale score van gemeente Rotterdam op 3,5 van de 5 punten.

Hoe vind jij dat Rotterdam scoort qua fietsvriendelijkheid?

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.