Groen voor alle fietsers

0

Op het kruistpunt Boezemweg – Gerdesiaweg krijgen alle fietsers tegelijkertijd groen licht wanneer het overige verkeer voor een rood licht staat. Op dat moment mag iedereen op hetzelfde moment oversteken, in alle richtingen. Het ‘Alle fietsers tegelijk groen’ is een proef om het fietsen in Rotterdam aangenamer te maken. Het wachten bij verkeerslichten bleek namelijk een groot heikel punt te zijn van fietsers.

Rechtdoor en diagonaal

Bij de nieuwe regel op het kruispunt mogen fietsers zowel rechtdoor als diagonaal fietsen. Voor een aantal fietsers is het namelijk sneller om diagonaal over te steken dan eerst rechtdoor te gaan en daarna nog naar links. Op deze manier komen fietsers dus ook niet meer in de dode hoek van ander verkeer. Als het goed is, neemt de kans op ongelukken dus af. In andere gemeenten bleek deze aanpak zeer succesvol. Zo zijn er in Groningen momenteel 28 kruispunten met de ‘Alle fietsers tegelijk groen’-regeling en daar zijn sinds de invoering in 1989 geen dodelijke ongelukken meer gebeurd.

Wel of geen voorrang?

Wanneer de ‘Alle fietsers tegelijk groen’-regeling van toepassing is, vervallen alle voorrangsregels. Fietsers die van rechts komen, hebben dus niet automatisch voorrang en ook haaientanden verliezen betekenis wanneer het fietsverkeerslicht op groen staat. Het is met deze regeling belangrijk om goed te communiceren met andere fietsers. Fiets niet te dicht op de persoon voor je en laat goed weten wat je van plan bent, bijvoorbeeld door je hand uit te steken als je naar links of rechts wilt gaan. Omdat er geen auto’s en ander verkeer op de weg zijn met fietsers samen, moet het aantal zware ongelukken merkbaar afnemen.

Let op: Wanneer de verkeerslichten uit zijn of knipperen, gelden de verkeersborden en verkeerstekens zoals haaientanden wel. Volg in dat geval dan ook gewoon de borden.

De test

‘Alle fietsers tegelijk groen’ is op dit moment een experiment van zes maanden. Als dit succesvol blijkt te zijn, kan ‘Alle fietsers tegelijk groen’ op meer kruispunten worden toegepast. Er zijn wel een aantal eisen verbonden aan deze nieuwe regel. Geschikte kruispunten zijn niet te druk, hebben voldoende fietsers die linksaf moeten en hebben gescheiden fietspaden. Niet elk kruispunt in Rotterdam komt daarom in aanmerking.

 

Bron.

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl