Fietsfanaten ontwikkelen hacks voor fietsen

0

Rotterdam is goed op weg om een échte fietsstad te worden. Zo worden er slimme innovaties toegepast op verkeerslichten om het fietsverkeer beter te laten doorstromen er wordt gewerkt aan betere fietspaden en er zijn er talloze initiatieven om mensen op de fiets te krijgen.

Het was dan ook een logische stap om het Global Cyclehack naar Rotterdam te halen. Tijdens dit internationale event kwamen fietsliefhebbers samen, om het fietsen in de stad nog leuker en beter te maken.

Op vrijdag 15 september aan vier teams de taak om de koppen bij elkaar te steken en om binnen 48 uur fietsoplossingen voor de stad te ontwikkelen.

‘Ik verwacht dat de ideeën ontstaan uit eigen frustraties en dat de deelnemers daarin onopgemerkte kansen zien. Kansen die anderen niet opvallen, maar er wel zijn.’ Aldus Frank Kwanten, General Manager van Delta Cycling en initiator van deze eerste Rotterdamse editie.

Na een weekend werken aan een idee en sleutelen aan een prototype was het aan de teams om hun innovaties te presenteren aan een jury. De jury bestaande uit Stella Leijten (gemeente Rotterdam), Jorn Wemmenhove (Creative Strategist) en Anna Nikolaeva (onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht en Amsterdam) zag diverse oplossingen voorbij komen.

Simpele maar creatieve ideeën zoals het creëren van je eigen route met tape tot aan complexe innovaties waarbij een meetfiets wordt ontwikkeld die zichtbaar maakt welke fietsroute het meest ‘aangenaam’ is tijdens warme dagen. Het kwam allemaal voorbij.

Twee teams ontwikkelde een mooi idee en knoopten dit aan elkaar: het idee van een fietsclub voor kinderen in minder bedeelde wijken en een fietsbeloningsysteem voor kinderendoor middel van gamification. De kracht van samenwerking werd tijdens dit weekend op deze manier weer eens goed onderstreept.

Elke team kreeg een budget om hun concept verder vorm te geven.

In november wordt er een vervolgbijeenkomst georganiseerd waarbij de volgende stappen in het ontwikkelproces centraal staan.

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.