Hoe verf ik mijn fiets?

2
BikeMakeover_6

Benodigdheden

Ben je een beetje uitgekeken op je fiets, maar heb je geen zin om geld uit te geven aan een nieuwe? Waarom geef je hem dan niet een vers nieuw kleurtje? Hieronder een kleine handleiding om makkelijk zelf je fiets te verven.
Laten we eerst alle spullen bij elkaar zoeken die we nodig hebben.  Gelukkig kun je alles kopen bij een bouwmarkt, of misschien heb je het wel in de schuur liggen:
• Je fiets
• Schuurblokje met een fijne korrel schuurpapier
• Moersleutel
• Schroevendraaier
• Oude lap of doek
• Afplaktape en eventueel plastic (zakken)
• Groot stuk karton, oude kranten of anders een zeill voor de ondergrond
• Spuitbus primer
• Spuitbus met kleur(en) naar keuze

BikeMakeover_1

Vooraf

1. Voor we beginnen met het uit elkaar halen van de fiets is het handig om een aantal goede gedetailleerde foto’s te maken van de fiets, zodat je straks weer weet hoe hij in elkaar moet en je geen onderdelen vergeet.

2. Haal de fiets deel voor deel uit elkaar. Als je een deel los hebt gehaald, bijvoorbeeld het achterwiel, doe dan alle schroeven die bij dat onderdeel horen in een zakje en schrijf er ‘achterwiel’ op. Dan weet je straks weer waar welk schroefje terug moet.

BikeMakeover_2

Bedek de onderdelen die niet moeten worden geverfd

3. Als je de fiets zo ver mogelijk uit elkaar hebt gehaald gaan we de onderdelen afplakken die niet geverfd hoeven worden. Zoals de handgrepen en trappers. Om grotere onderdelen, zoals je kettingkast kan je ook wat plastic gebruiken en dat eromheen tapen.

4. Mocht er roest op je fiets zitten is het verstandig om dat eerst te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met een roestreiniger, staalborstel of schuurwol.

5. Nu gaan we de hele fiets schuren. Dit kost veel tijd, maar hier heb je later profijt van, de verf zal namelijk beter blijven zitten op een schone fiets. Na de fiets volledig te hebben geschuurd ga je alle onderdelen even langs met een oude lap, maak deze eventueel even vochtig. Zo haal je alle stof er vanaf en zullen er geen korrels onder de verf komen te zitten.

6. Het verven kan beginnen! Start met de primer, dit doen we zodat de uiteindelijk kleur mooier uitkomt en beter blijft zitten. Spuit de primer vanaf een afstandje op de fiets, kijk voor uitgebreide instructies op de spuitbus. Laat eerst de primer drogen voor je naar de volgende stap gaat.

7. Als de primer volledig droog is (dat kan wel een hele dag of nacht duren) breng je de kleur aan op de fiets. Volg de instructies die op de spuitbus staan en zorg ervoor dat je geen druipers krijgt tijdens het verven. Laat de verf goed drogen voor je de andere kant van het frame gaat spuiten. Waarschijnlijk moet je meerdere lagen verf aanbrengen, zorg er voor dat de vorige laag goed droog is voor je de volgende laag aanbrengt.

8. Als alle lagen zijn aangebracht is het verstandig om de fiets een dag te laten drogen. Dan kunnen we hem weer terug in elkaar gaan zetten. Kijk goed naar de foto’s die je gemaakt hebt en gebruik de zakjes met schroeven die je gesorteerd hebt.

Je fiets is nu weer zo goed als nieuw en kan er weer een paar jaar tegenaan. Heb jij zelf nog leuke tips voor het verven van je fiets of leuke foto’s van jouw opgefriste tweewieler? We zijn benieuwd!

BikeMakeover_3

Eindresultaat

 

Deel dit bericht

Over de auteur

Filedier Verkeersonderneming

Onze bloggers Monique, Marina, Marco, Laura, Benny, Sander en Matthijs staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

2 reacties

 1. Avatar
  Kim van Luijtelaar op

  Goed artikel! Ik ben heel benieuwd waar je de Krylon lak vandaan hebt. Is het in Nederland ook te verkrijgen? (Kan alleen US shops vinden). Of heb je anders een andere tip waar ik dergelijke kleuren lak kan kopen? Thanks!

  • Avatar

   Hi Kim!
   Deze lak is gebruikt in de afbeeldingen. Maar in Nederland zijn ook veel spullen te verkrijgen om je fiets te verven. Bij een bouwmarkt kan je verf vinden die geschikt is voor op metaal, ook spuitbussen. Kijk wel goed op de verpakking en vraag anders een medewerker om advies. Veel succes!

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.