Voorbereiden op de wintertijd

0

We hebben al een aantal keren nachtvorst en zelfs al wat sneeuw gehad, hoog tijd dus om ons goed voor te bereiden op de wintertijd.

Met de auto


Zorg dat in ieder geval de vloeistoffen van de auto in goede conditie zijn. Controleer de olie via het oliepeil, de ruitenwisservloeistof en de koelvloeistof. Ook andere onderdelen van de auto hebben extra te lijden in de winter: hebben je banden voldoende grip of is het beter er winterbanden onder te zetten? Doen de ruitenwissers het nog goed? Het is echt heel fijn als je ramen ook bij opspattend pekel toch streeploos schoon zijn. En hoe staat het met de accu? Vaak is dat het eerste onderdeel dat het met de kou begeeft.

Zorg dat je altijd een lampje op batterijen en een deken in de auto hebt. Kom je dan ergens vast te staan, dan kan je het in ieder geval nog warm maken of je auto laten staan en met je lamp lopend verder gaan. Ondanks dat het in de middag als snel donker is, kan je ook last hebben van de laagstaande zon. Houd je zonnebril dus ook in de winter bij de hand. Je kan hem zomaar nodig hebben.

Ligt er sneeuw op je auto maak dan de gehele auto schoon en niet alleen de ramen. De sneeuw die loskomt tijdens het rijden kan andere weggebruikers zoals fietsers en motorrijders hinderen.

Met de fiets

Zorg dat je goed zichtbaar bent. Het is tenslotte eerder donker! Dus op de fiets doe je je verlichting aan en heb je kleding met reflecterende onderdelen aan.

Heb je door de sneeuw en de pekel gereden, wees dan lief voor je fiets en spoel hem af. Dat kan gewoon met de tuinslang. Smeer daarna alle draaiende en bewegende delen in met vaseline tegen het roesten. Smeer daarna de ketting in met een speciale ontvetter.

Het controleren van de remmen is ook echt een klusje dat je regelmatig moet doen. Knijp (op een rustige weg) hard in je remmen. Sta je niet direct stil, dan staan je remmen niet goed afgesteld.

Pomp je banden in de winter niet te hard op, hierdoor heb je meer grip op een gladde weg. Of kies voor speciale winterbanden met extra profiel. En rij je op een elektrische fiets? Houd er dan rekening mee dat de actieradius van de accu afneemt in de kou. Je kunt dus minder kilometers fietsen in de winter met een volgeladen accu.

Met het openbaar vervoer

Handig aan het openbaar vervoer is dat anderen, bijvoorbeeld de RET of de NS hebben gezorgd dat het materiaal winterklaar is. Maar eerlijk is eerlijk: als er een fikse sneeuwbui komt, kunnen treinen vaak ook niet meer rijden. Het zal niet vaak gebeuren maar als het wel zo is zijn de gevolgen vaak langdurig, tot aan slapen op het station aan toe. Neem dus altijd een (luister)boek mee, en zorg dat je je favoriete muziek paraat hebt.

En verder.. voor alle reiziger geldt: ben je ergens gestrand door het weer? Mail of app met Filedier, we horen graag je (avontuurlijke) verhaal en leven met je mee.

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.