Smartphonegebruik in de auto

0

Je weet vast wel dat het gebruiken van je smartphone een slecht idee is. 94% van alle Nederlanders is het er over eens dat het onverantwoord is om je smartphone te gebruiken achter het stuur, maar 56% doet het toch. Een slechte zaak, want 87% van de automobilisten zegt dat hun reactievermogen drastisch verminderd wanneer ze een smartphone gebruiken tijdens het rijden.

Invloed van de bijrijder

Wat opvalt aan het smartphonegebruik in de auto, is dat mensen vooral gebruik maken van hun telefoon wanneer ze alleen rijden. In dit geval gebruikt 93% van de bestuurders (die een smartphone hanteren tijdens het rijden) de smartphone enkel wanneer ze alleen in de auto zitten. Zodra er een volwassen persoon meereist, daalt dit percentage naar 25%. Kinderen in de auto hebben nog een grotere invloed, want dan gebruikt nog 9% de smartphone.

De bijrijder heeft ook een belangrijke rol in het gebruik van de smartphone. 81% geeft het aan vervelend te vinden wanneer de chauffeur gebruik maakt van een smartphone tijdens het rijden. Vrouwen zijn met 87% sneller geneigd om er iets van te zeggen, tegenover 73% van de mannen.

Stilstaan vs. rijden

Een groot verschil in smartphonegebruik in de auto blijkt te zijn of de chauffeur daadwerkelijk rijdt of niet. De smartphone wordt het meest gebruikt terwijl de auto stilstaat langs de weg (60%), in de file (56%) of wanneer er wordt gewacht voor een rood verkeerslicht (42%). Maar ook wanneer de smartphonegebruiker rijdt op een 80 km/u weg (10%) of zelfs op de snelweg (14%).

Uit onderzoek blijkt dat 66% van de mannen aangeeft hun smartphone te gebruiken in de auto, tegenover 46% van de vrouwen.

Notificaties

53% van de Nederlanders stoort zich aan het smartphonegebruik van automobilisten. Daarnaast geeft 21% aan dat ze afgeleid worden door notificaties van de smartphone, door binnenkomende mails, Whatsapp-berichten, telefoontjes en social media-berichten.

Maar waar wordt de smartphone dan eigenlijk voor gebruikt tijdens het rijden? Dit is de top 5:

  1. Bellen (59%)
  2. De navigatie instellen (43%)
  3. Appen of sms-en (22%)
  4. Files checken (21%)
  5. Muziek aan- of uitzetten (16%)

Bron: AllSecur

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.