Rotterdammer, kom uit die auto

0

De auto laten staan: eitje, toch? Blijkbaar niet, die liefde voor de auto zit erg diep. De meeste Rotterdammers gebruiken liever de auto dan het ov of deelvervoer, maar met een beetje aanmoediging, lukt het wel.

De Verkeersonderneming doet 4 maanden lang onderzoek naar het reisgedrag van Rotterdammers. 100 inwoners kregen een reisbudget van €200 per maand, als ze de auto lieten staan. Ze konden het budget gebruiken voor het ov, waterbus en -taxi, deelvervoer zoals Greenwheels en deelfietsen en -scooters. Het onderzoek is een goede stap in de richting van Mobility as a Service.

Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers gemiddeld 33 ritten per maand maken, iets meer dan 1 per dag dus. De voorkeur ging tijdens het onderzoek uit naar het openbaar vervoer en van het overige vervoer waren de deelscooters van Felyx het populairste. De stap van auto naar scooter bleek voor veel automobilisten het gemakkelijkste.

Een andere conclusie is dat etniciteit, leeftijd en inkomen weinig tot geen invloed lijken te hebben op het reisgedrag. De woonplek heeft, enigszins logisch, wel invloed. Bewoners van buitenwijken zijn sneller geneigd om de auto te pakken dan inwoners van de binnenstad.

Eind april wordt het onderzoek afgerond en krijgen we duidelijkere redenen waarom mensen voor bepaalde vervoermiddelen kiezen. Een opvallende conclusie die wel al getrokken kan worden, is dat de kosten van vervoer vaak verkeerd worden ingeschat. Automobilisten schatten autokosten standaard lager in dan ze zijn en overschatten hoeveel het ov kost.

Zou jij je auto laten staan als je ander vervoer deels wordt vergoed?

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.