MaaS – Wat is dat?

0

“MAAS?! Dat is toch rivier waar ik dagelijks overheen rij?” Ik hoor het je al denken. Klopt, maar deze keer gaat het over MaaS, oftewel Mobility as a Service. MaaS wordt gezien als de toekomst van de mobiliteit en transport. We vatten het even voor je samen.

Wat houdt Mobility as a Service (MaaS) in?

Heel kort door de bocht, betekent Mobility as a Service dat je geen standaard vervoer- of transportmiddel hebt, maar per situatie kijkt wat de beste optie is. Je kunt het vergelijken met Spotify en Netflix. Je kiest de muziek/film, of in dit geval het vervoermiddel, waar je op dat moment behoefte aan hebt, maar je hoeft het niet aan te schaffen.

Alle mogelijke vervoermiddelen zijn gebundeld in een app en je kijkt zelf welke vervoermiddel voor je situatie het meest geschikt is. Het kan dus zijn dat je het eerste deel van je reis per fiets aflegt, dan overstapt op de trein en de laatste kilometers in een deelauto overbrugt. 

Waarom is MaaS de toekomst?

Je hebt het vast al vaker gehoord: Het is druk in Nederland, vooral in de grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam. Met 17 miljoen inwoners op relatief weinig vierkante kilometer, moeten we zorgen dat ons land bereikbaar blijft. Standaard elke dag de auto pakken helpt daar niet echt aan mee. Niet alleen omdat je vaak in de file staat, maar je auto neemt in de openbare ruimte ook nogal wat plek in. 

De bevolkingskrimp op het platteland is weer een ander uiterste. Kleine dorpen worden door bezuinigingen in het openbaar vervoer minder goed bereikbaar. Het aanpassen van het vervoermiddel op de situatie is daarom essentieel.

Hoe doe ik zelf mee aan MaaS?

Laat de auto een keer staan en kijk naar de andere mogelijkheden om op je werk of een andere bestemming te komen. Vaak is het openbaar vervoer een uitstekende optie. En onderweg kun je ook nog eens productief bezig zijn. Of wat dacht je van de (elektrische) fiets? Zo zijn die kilometers ’s ochtends en ’s avonds ook direct lichaamsbeweging. 

En is je auto echt onmisbaar? Overweeg dan eens een deelauto. Er zijn ontzettend veel bedrijven die deelauto’s aanbieden, waardoor je dus alleen gebruik maakt van de auto als je hem echt nodig hebt. De rest van de tijd wordt de auto gebruikt door anderen die hem nodig hebben. 

Hoe denk jij erover? Ga jij MaaS ook gebruiken om slimmer te reizen?

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.