Het raadsel rond fileloze vrijdag

0

Het raadsel
Vrijdag. Lekker het laatste dagje van de week en het weekend voor de deur. Het voelt alsof alles soepeltjes verloopt, zelfs het ritje ’s morgens naar je werk gaat sneller dan andere dagen. Nu dachten we altijd dat er op vrijdagmorgen veel minder files stonden omdat er op die dag veel mensen vrij zijn en er dus veel minder mensen naar het werk gaan. Maar deze conclusie lijkt te simpel. Dat weten we inmiddels uit verkeersonderzoek op de A20. Want op vrijdag blijken er in de ochtendspits net zoveel auto’s te rijden als op de andere werkdagen. Hoe kan het dan dat er toch minder files ontstaan op vrijdag?

Bestelbusjes
Van maandag tot en met donderdag rijden de meeste voertuigen op de A20 ter hoogte van Schieplein tussen 6.15 en 6.30. Onderzoekers van De Verkeersonderneming hebben gezien dat eenderde van de voertuigen bestelbusjes zijn. Er zijn dus twee groepen voertuigen die tegelijk op de weg te vinden zijn: bestelbusjes en personenauto’s. Het verschil op vrijdag is dat de bestelbusjes nog steeds tussen 6.15 en 6.30 een piek vormen. De piek van personenauto’s is er op vrijdagochtend ook, maar een tijdje later. Het gevolg is dat de bestelbusjes als eerste prima doorrijden en dat daarna de personenauto’s ook goed kunnen doorrijden. Alle twee binnen de ochtendspits.

De oplossing
Het lijkt er dus op dat om het fileprobleem enigszins op te lossen, we de pieken moeten verspreiden. De vraag is natuurlijk of de mensen in de personenauto’s ook dezelfden zijn als die op maandag tot en met donderdag op de A20 rijden. Blijkbaar kunnen zij op vrijdag wel hun reis anders plannen. Of zitten zij op vrijdag, omdat het weekend voor de deur staat, relaxter achter het stuur? De vraag is ook of je hen zou kunnen verleiden dat andere reisgedrag ook op de andere werkdagen toe te passen. Of zijn het mensen die op vrijdag niet werken maar vanwege bijvoorbeeld recreatieve redenen onderweg zijn en daarom dus wat later op pad zijn gegaan?

De bevindingen van hun data-analyses van De Verkeersonderneming geven steeds meer inzicht in hoe en wanneer precies files ontstaan. Voor het zoeken naar oplossingen is dat heel waardevol. Merk jij nou ook dat het op vrijdagochtend lekker doorrijdt of dat je dan zelf op een andere manier rijdt? Laat het ons weten: wij zijn erg benieuwd naar jouw verhaal!

Foto door: Jaap Joris.

Deel dit bericht

Over de auteur

Filedier Verkeersonderneming

Onze bloggers Monique, Marina, Marco, Laura, Benny, Sander en Matthijs staan u graag ten dienst: info@filedier.nl