Filedier op vakantie: Verenigd Koninkrijk

0

Good day, Filedier hier,

In de serie ‘Filedier op vakantie’ lichten wij elke week een Europees land uit dat Nederlanders vaak met de auto bezoeken. Nu de zomervakantie is aangebroken gaan veel mensen op vakantie. Dat zorgt natuurlijk voor een verkeersstroom aan mensen. Steden als Londen, Parijs en Rome hebben dagelijks al te maken met veel verkeer maar zeker in de zomerperiode zijn de wegen overvol vanwege de vele mensen. In de serie ‘Filedier op vakantie’ lichten wij de verkeersproblemen in Europese landen uit en kijken we of er al wordt gewerkt aan een oplossing.

Deze week is dat dit Engeland. Hoe is het verkeer daar? Waar zitten de knelpunten? En natuurlijk: hoe kun jij een filevrije vakantie hebben?

Problemen

Voor iedereen die ooit wel eens in Engeland is geweest is het geen nieuws: h514783588_b729532cea_zet is er druk. Engeland staat dan ook na België en Nederland als derde op de lijst van landen met meeste files van Europa.

Belfast is de meest verstopte stad in het land met gemiddeld een 36% langzamere reistijd dan je zou hebben als je zonder files zou rijden. Niet zo veel voor een nummer 1 zul je denken, maar in de spits ben je in de ochtend zelfs 78% langer bezig en in de avond zo’n 75% langer. Dat betekent dat een uurtje rijden zo’n drie kwartier langer wordt.

Tweede op de lijst van vertraagde steden is Londen met 63%. Het Schotse Edinburgh staat met een reistijd die in de ochtendspits 60% langer duurt dan normaal op de derde plek.

Oplossingen

London Congestion Charge waarschuwing

London Congestion Charge waarschuwing

De regering maakt buiten het uitbreiden van het wegennet vooral gebruik van de zogenaamde Congestion Charge. Bij zo’n Congestion Charge moet je extra geld betalen om van bepaalde stukken weg gebruik te maken. Het beste voorbeeld is het centrum van Londen. Als je met de auto het centrum in wilt betaal je 11,50 pond. Deze Congestion Charge plus uitgebreide verbeteringen in het openbaar vervoer hebben ervoor gezorgd dat de verkeersoverlast in het centrum van Londen met zo’n 20% is afgenomen. In de schoolvakanties zelfs ruim een kwart.

Handige weetjes

Natuurlijk hoeft het geen probleem te zijn om als toerist op de Engelse wegen te rijden. Met een paar simpele tips kun je de grote files vermijden en zonder stress het land vanuit de auto bekijken.

Vermijd de A4 en M4 tijdens de spitsuren.

De A4 is de snelweg die van het centrum van Londen 365894620_ab5c918f15_znaar luchthaven Heathrow in West Londen loopt. De M4 is dezelfde snelweg maar dan in tegenovergestelde richting. Deze wegen zijn berucht als de drukste snelwegen van Engeland, vooral tijdens de middagspits, met jaarlijks gemiddeld zo’n 91 uur vertraging. Deze weg toch nemen? Vermijd dan de spits door een uurtje eerder of later te vertrekken.

Houd de radio, internet of je telefoon goed in de gaten.
Engelse filemeldingen zijn een stuk uitgebreider dan in Nederland. Zo heeft de regering zijn eigen website waar het constant alle informatie over wegen, werkzaamheden, files en verwachte drukte update. Ook hebben ze hun eigen Hands Free App die je waarschuwt voor files en werkzaamheden tijdens het rijden.

Bekijk wanneer de Engelsen zelf vakantie hebben.
Zoals veel Nederlanders op Tweede Pinksterdag naar de Keukenhof gaan, kiezen veel Britten ervoor om met lekker weer het strand te bezoeken. Blackpool, een bekende badplaats, is daarom beter te vermijden tijdens Engelse (school)vakanties. Een grote industriestad als Leeds of Liverpool is echter op zo’n dag ineens een stuk makkelijker bereikbaar.

Zo wisselen de Engelse stoplichten van kleur. Nummer 2 is toegevoegd om mensen de kans te geven hun motor uit te zetten bij rood licht. Het waarschuw dat groen er weer aan komt en de motor weer aan kan.

Om mensen de kans te geven hun motor uit te zetten bij rood licht heeft Engeland dit verkeerslicht. Nr.2? Groen kont er weer aan, de motor kan dus weer aan.

  • In Groot-Brittannië en Noord-Ierland rijd je aan de linkerkant van de weg. Dit houdt in dat een hoop algemene regels omgedraaid worden. Zo mag je rechts inhalen en moet je aan de linkerkant parkeren.
  • Zorg ervoor dat je op tijd tankt. Het is verboden om vanwege een lege tank op de vluchtstrook te parkeren. Dit wordt namelijk gezien als onnodig en makkelijk vermijdbaar.
  • Sommige kruispunten hebben geen borden maar diagonale gele strepen op de weg. Deze ‘box junctions’ mag je alleen oprijden als je zonder stoppen het kruispunt kunt passeren.
  • In Engeland worden snelheden in mijlen aangegeven. 70 mijl per uur (snelweg) staat gelijk aan 112 kilometer per uur.
  • Je moet bij het naderen van een rotonde de richting aangeven die je na de rotonde wilt volgen. Als je rechtdoor wilt, geef je geen richting aan.

Toodlepip,

Filedier, Verenigd Koninkrijk

Deel dit bericht

Over de auteur

Filedier Verkeersonderneming

Onze bloggers Monique, Marina, Marco, Laura, Benny, Sander en Matthijs staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.