Tips voor duurzaam reizen

0

Dat het ov en de fiets uitstekende vervoermiddelen zijn, weet natuurlijk iedereen. Niet voor niets steeg het fietsgebruik in Rotterdam de afgelopen 10 jaar met ruim 20%. Maar wist je ook wat het eigenlijk oplevert, als je de auto laat staan?

 

  • Fietsen en lopen belast het milieu het minst, dus dat zijn de ideale vervoermiddelen, maar niet iedereen woont dichtbij werk. Probeer daarom eens te carpoolen of met de elektrische fiets te gaan. De CO2-uitstoot van een (elektrische) fiets is 26x zo klein als die van een auto. Wanneer je in je eentje in de auto zit, is dit zelfs 40x zo klein.
    Fietsen is dus nog een betere keuze, als je aan het milieu denkt. En daarnaast is fietsen natuurlijk gezond voor jezelf. Zo kom je snel aan het aanbevolen dagelijkse half uur bewegen.

 

  • Gebruik maken van het ov is zelfs nog beter dan carpoolen. Alle elektrische treinen in Nederland rijden sinds 2017 namelijk op windstroom en zijn daardoor CO2-neutraal! Er zijn zelfs extra windmolenparken gerealiseerd om deze treinen te laten rijden.

 

  • Het ov heeft ook voor je eigen portemonnee voordelen, want er zijn geen verzekeringen en belastingen waar je rekening mee hoeft te houden. Wanneer je een abonnement koopt, in plaats van op saldo te reizen, is het vaak ook nog goedkoper dan een auto.

 

  • Wanneer je kiest voor het ov, is het slim om voor elektrisch openbaar vervoer te kiezen, dus bijvoorbeeld de tram of metro. Deze zijn beter voor het milieu dan bijvoorbeeld de bus.

 

  • Overweeg eens om een elektrische auto te kopen, wanneer je voor een nieuwe gaat kijken. De aanschafprijs ligt soms wat hoger dan bij een gewone auto, maar op de lange termijn zijn elektrische auto’s goedkoper en beter voor het milieu.

 

  • Als een elektrische auto geen optie is, kies dan voor een nieuw model. Oudere auto’s zijn namelijk veel slechter voor het milieu. Ook oude brommers en scooters, met name tweetaktmotoren, zijn grote boosdoeners.
Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.