Deelauto’s – Hoe werkt dat?

0

Steeds meer mensen hebben geen auto meer en alles met de fiets doen heeft heel veel voordelen. Maar het kan gebeuren dat je toch een keer een auto nodig hebt. Die ene meeting bij een klant in the middle of nowhere is toch net wat makkelijker bereikbaar met een auto. In zulke gevallen zijn deelauto’s de oplossing.

Waarom deelauto’s?

De meeste gezinnen in Nederland hebben een auto voor de deur staan. Makkelijk om naar werk te reizen en kinderen met grote tassen bij de sportvereniging af te zetten. Maar wat gebeurt er met de auto buiten die ritten? Helemaal niets. Voor een bepaalde tijd per dag gebruik je de auto, maar het merendeel van de tijd staat hij stil. 

Deelauto’s spelen hier op in door, de naam zegt het al, de auto te delen met veel mensen, waardoor er dus veel meer gebruik van wordt gemaakt. Daarnaast heeft het delen van een auto als voordeel dat de parkeerdruk afneemt. Eén auto kan genoeg zijn om aan de behoeftes van meerdere gezinnen te voldoen, waardoor er dus meerdere auto’s uit het straatbeeld verdwijnen. 

Hoe werken deelauto’s?

Je kunt autodeelsysteem grofweg in drie categorieën verdelen.

Klassiek autodelen

Bij klassiek autodelen stelt een bedrijf een aantal auto’s beschikbaar die gehuurd kunnen worden voor een bepaalde periode. Een voorbeeld hiervan is Greenwheels. Het voordeel hiervan is dat het onderhoud, verzekeringen en administratie geregeld wordt door het bedrijf.

Klassiek autodelen kan ook particulier opgezet worden, maar dan moet er dus zelf geinvesteerd worden in de aanschaf van de deelauto, het onderhoud etcetera.

Peer-2-peer

Peer-2-peer wordt ook wel particulier autoverhuur genoemd en houdt in dat de eigenaar van een auto deze verhuurt aan vrienden en buren. Het voordeel is dat de (onderhouds)kosten van de auto gedeeld kan worden met meerdere mensen en dat er niet geinvesteerd hoeft te worden in een nieuwe deelauto. Dit lokale initiatief kan gemakkelijk opgezet worden in je eigen buurt.

One-way

One-way is vergelijkbaar met fiets- en scooterdeelsystemen zoals Felyx. De auto wordt op bepaalde plekken in de gemeente neergezet, ook wel free-floating genoemd. Hier kan de auto ook weer opgehaald worden door een volgende huurder. Een noodzaak hierbij is een parkeervergunning waarmee binnen de hele gemeente geparkeerd kan worden. Dit soort deelauto’s kun je vaak unlocken met een ov-chipkaart, app of code.

Deelauto’s in Rotterdam en omstreken

Buurauto

De Buurauto is een elektrische auto die je deelt met je buren! Alles wordt gefaciliteerd via een app op je smartphone. Zo kun je de auto reserveren, openen en sluiten. Heb je interesse in de buurauto? Klik dan hier voor meer informatie.

Ga jij binnenkort een deelauto proberen?

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.