Groen, geel, oranje, rood en zwart

0

In de herfst en de winter komt het nog wel eens voor: je wordt dan via het nieuws gewaarschuwd dat het weer gevaarlijke situaties kan opleveren op de weg. Code geel is afgegeven, wordt er dan gemeld. Of code oranje. Maar wat betekenen die codes en kleuren eigenlijk?
Code groen is heel simpel: niets aan de hand. Bij code geel moet je al wat meer oppassen: er is een kans op gevaarlijk weer. De zekerheid daarop is minstens 60%.
Code oranje betekent dat er een zeer grote kans is dat er gevaarlijk weer op komst is. Denk aan flinke sneeuw, onweer of windstoten. Code rood is een echt weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn of gelden voor het gehele land.

Kleuren in de zomer

Ook in de zomer komen we kleurcodes tegen, deze geven de drukte op de wegen aan. De Franse verkeersdienst Bison Futé maakt voor de aanduiding van de intensiteit op de Franse wegen gebruik van een kleurcodering die we hier door de ANWB ook kennen. Groen staat voor normaal, oranje is druk, rood betekent zeer druk en absolute topdrukte is uiteraard zwart. Zwarte zaterdag is de zaterdag in de zomer met de meest extreme verkeersdrukte op de Europese wegen. Deze dag valt meestal eind juli of begin augustus. Voor miljoenen mensen begint dan de zomervakantie. De files, veroorzaakt dor Filedieren op de snelwegen, met name op de Franse wegen, kunnen daardoor oplopen tot in de honderden kilometers.

Kleurcodes in natuurgebieden

Zo’n kleurcode wordt ook gebruikt om in bossen, heide en grasduinen aan te geven hoe groot de kans is op een natuurbrand. Bij code groen is het niet erg droog in de natuur en is de kans op een natuurbrand klein. Bij code lichtgroen is er ook geen grote kans op een, snel uitbreidende, natuurbrand, maar tóch kan het gebeuren! Ook bij code geel is de kans op brand niet erg groot, hoewel het in de natuur al droger is geworden. Code oranje wil zeggen dat het erg droog is in de natuur. De kans is aanwezig dat een snel uitbreidende natuurbrand ontstaat. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert. Bij code rood is de kans op het ontstaan van een natuurbrand door de droogte extra groot. Een natuurbrand kan zich in deze vaak langdurige droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden, zeker als er een harde wind staat.

Deel dit bericht

Over de auteur

Team Filedier

Onze bloggers Marina, Meni, Benny en Nina staan u graag ten dienst: info@filedier.nl

Filedier gaat verder
als Ways2go

De afgelopen jaren hebben we een hoop
mooie acties voor werkgevers en
werknemers aangeboden. We denken dat
we jou nog beter kunnen informeren over
duurzame manieren van reizen of om je uit
te dagen op een andere manier te reizen.

Daarom gaan we verder als Ways2go en
helpen Nora, Otto, Daan en Emma je verder
om nieuwe reismanieren te ontdekken.
Want je reis van A naar B kan altijd beter,
slimmer en/of duurzamer.